Konzumacija samo jednog grama kurkume za doručak poboljšava pamćenje, rezultat je istraživanja sprovedenog na Tajlandu.
Kurkuma zauzima visoku poziciju u tradicionalnoj ayurvedskoj medicini kao “čistač tijela”, u kojoj se koristi stoljećima za mnoge tegobe. Predstavlja prirodni antibiotik koji osnažuje probavu i poboljšava crijevnu floru, a također se preporučuje u tretiranju nekih kožnih oboljenja, kao što su psorijaza i atletsko stopalo.
Sada su tajvanski istraživači ustanovili kako dodavanje samo jednog grama kurkume doručku može poboljšati pamćenje osoba koje su u ranoj fazi šećerne bolesti ili onih koje su izložene povišenom riziku od kognitivnog oštećenja.
U istraživanju su sudjelovali muškarci i žene stariji od 60 godine kojima je dijagnosticiran dijabetes te je zabilježeno kako samo jedan gram kurkume poboljšava pamćenje i smanjuje rizik obolijevanja od dijabetesa u njegovim ranim fazama. Pamćenje ispitanika testirano je prije i nakon konzumiranja kurkume, a upravo oni ispitanici koji su koristili kurkumu prilikom pripreme doručka imali bolje pamćenje u odnosu na one koji nisu koristili taj začin.
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition.
“Tajna” kurkume leži u fitokemikaliji kurkumin, koja se
pokazala kao izvanredna pomoć u liječenju raznih oboljenja: može
prevenirati dijabetes tipa 2, pomaže u borbi protiv raka dojke i
karcinoma debelog crijeva te ujedno djeluje kao prirodni antibiotik.
K. Pužar
Foto: Shutterstock