Možete li zamisliti uskrsnu trpezu bez šunke u kruhu, rotkvica, mladog luka, hrena, pince i pisanica? Ove su nezaobilazne tradicionalne namirnice obavezni okusi Uskrsa, čijoj se pripremi s veseljem posvećujemo.
Ako trebate inspiraciju kako ukrasiti pisanice, napraviti pincu ili vam samo treba pomoć posložiti cijeli blagdanski stol, zavirite u naše članke:
Znate li kako do ljubičaste, plave, smeđe i zelene boje pisanica?
Šunka – Sve što trebate znati o omiljenoj blagdanskoj namirnici
Među omiljene proljetne namirnice spadaju mladi luk i hren! Zbog njihovih posebnih i istaknutih okusa, često “idu skupa” jer se nadopunjuju zbog blagoće luka i jačine hrena.
Mladi je luk neizostavna namirnica u većini kućanstava u ovo doba. Jednako kao i češnjak, crveni luk i ljutika, i mladi luk pomaže organizmu u borbi protiv srčanih bolesti i određenih vrsta raka, i to zahvaljujući bioflavonodima i sumporu. Nutricionistički gledano, on predstavlja idealnu kombinaciju luka i povrća. Odličan je izvor vitamina K i C te vrlo dobar izvor vitamina A. Njegovim zdravstvenim dobrobitima gotovo da i nema kraja: olakšava snižavanje razine šećera u krvi, saveznik je u borbi protiv gastrointestinalnih problema, liječi prehladu, olakšava probavu i ubrzava cirkulaciju krvi u organizmu.
Budući da ga karakterizira blaži okus od ostalih vrsta luka, mladi luk se sjajno slaže sa svim vrstama salata, a idealan je prilog siru i vrhnju ili mesnim jelima poput janjetine. Jeste li znali da su ga Kinezi uzgajali prije 5000 godina, a Egipćanima je glavica mladog luka simbolizirala svemir?
Rotkvice, luk i hren pravi su rudnici spojeva sumpora koji potiču metabolizam na izbacivanje toksina i vode iz organizma putem urinarnog trakta. To znači da će dobro doći nakon blagdanskog prejedanja.
Što znate o hrenu?
Korijen hrena je mnogima omiljen dodatak raznim jelima, a prepoznatljiv je po svom jakom mirisu i okusu ako se nariba.
Može se koristiti tijekom cijele godine kao hrana, za kuhanje čaja, pripremanje obloga, a ubrzava metabolizam, čisti organizam i poboljšava cirkulaciju.
Svježi korijen hrena bogat je vitaminom C, a uz njega sadrži i kalcij, kalij, magnezij te eterična ulja koja mu i daju ljutinu. Posebno se dobrim smatra dodati ga masnim jelima jer potiče probavu tako što stimulira lučenje želučanih i crijevnih sokova.
Savjet plus: Ako želite naribati hren, učinite to samo s onom količinom koja vam je potrebna za obrok jer će vrlo brzo izgubiti svježinu.
K. Pužar
Foto: Shutterstock, Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL