Titula supernamirnice pripada i maloj, ali ukusnoj trešnji! Za vas smo odabrali tri odlična recepta koji će oduševiti i najzahtjevnije ljubitelje kolača
Trešnja je bogata flavonoidima, a oni ublažavaju simptome alergije i astme, ujedno jačaju proizvodnju kolagena. Trešnje imaju i najveću količinu C vitamina u odnosu na ostalo voće s košticama.
1. Čokoladna torta s trešnjama
Potrebni sastojci za okrugli oblik (promjer 24 cm)
350 g tamnih trešanja
- 50 g brašna
- 5 žlica kakaa
- 100 g šećera
- 5 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 1 žličica samljevene vanilije
- 1 žlica šećera u prahu
Za posluživanje:
- 150 g masnijeg svježeg sira
- 1 žlica trešanja iz kompota
Priprema:
- Operite i ocijedite trešnje te ih prepolovite. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Dno okruglog oblika obložite paprom.
- Prosijte brašno i kakao pa im dodajte polovinu šećera.
- U drugoj posudi istucite snijeg od bjelanjaka i soli te u njega postepeno dodajte preostali šećer i vaniliju. Tucite snijeg da postane sjajan.
- Pospite snijeg mješavinom brašna pa lagano umiješajte metlicom da snijeg ne padne. Stavite tijesto u oblik za pečenje, poravnajte ga i na njega posložite trešnje.
- Pecite kolač 20-25 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
- Izvadite kolač iz pećnice i ostavite ga kratko vrijeme u obliku. Potom ga izvadite i ostavite da se ohladi.
- Prije iznošenja na stol kolač pospite šećerom u prahu.
- Izmiješajte svježi sir s trešnjama pa ga poslužite uz kolač.
2. Kolač s trešnjama i vrhnjem
Potrebni sastojci za okrugli oblik (promjer 24 cm)
Za tijesto:
- 1 limun
- 200 g brašna
- 50 g šećera
- 2 žumanca
- 1 žlica ruma
- 100 g maslaca
- suhi grašak za pečenje tijesta
Za nadjev:
- 750 g trešanja
- 50 g šećera
- 2 jaja
- 100 g vrhnja
Priprema:
- Operite limun te naribajte koru. Prosijte brašno u posudu za miješanje i napravite udubinu. Stavite u nju šećer, žumanca, rum, limunovu koru i 1-2 žlice hladne vode pa ih izmiješajte s brašnom. Dodajte narezani maslac i zamijesite glatko tijesto. Ostavite ga oko 300 minuta na hladnom mjestu.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Premažite masnoćom oblik za pečenje. Obložite ga tijestom i napravite rub visok 2,5 cm. Obložite dno tijesta papirom, stavite na njega grašak i pecite oko 15 minuta.
- Operite trešnje za nadjev, očistite peteljke i izvadite koštice. Popirjajte ih oko 4 minute s malo vode i jednom žlicom šećera. Potom višnje ocijedite i stavite na tijesto.
- Odvojite žumanac od bjelanca. Izmiješajte žumanca, preostali šećer i vrhnje. Od bjelanaca istucite snijeg, umiješajte ga u masu sa žumancima i stavite na trešnje. Pecite kolač oko 25 minuta.
3. Brza torta s višnjama
Potrebni sastojci za okrugli oblik (promjera 26 cm)
Za tijesto:
200 g maslaca
- 200 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1 jaje prstohvat soli
- 500 g brašna
- 1 vrećica praška za pecivo masnoća za mazanje oblika
Za nadjev:
- 500 g višanja
- 100 g badema
Priprema:
- U posudi za miješanje izmiješajte mikserom sve sastojke da dobijete mrvice tijesta. Premažite masnoćom oblik za pečenje, a pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Trećinu tijesta stavite an dno oblika za pečenje, a od druge trećine oblikujte rub. Višnje operite, otkinite peteljke i izvadite koštice. Višnje iz kompota stavite u cjedilo da se dobro ocijede Stavite višnje na tijesto pa ih pospite mrvicama tijesta i badema. Pecite 25 minuta
Isprobajte i neodoljivu štrudlu s trešnjama i bademima
Izvor: Reader’s Digest
A. A.