Zahvaljujući vrijednim i hranjivim sastojcima, bijela riba je uvijek dobar odabir za ručak.
Ponuda na našim ribarnicama je nerijetko raznovrsna pa se opravdano postavlja pitanje izbora, no ako je vaš odabir orada, onda ćete uživati u pripremi i degustaciji jela za koji vam donosimo recept.
Orada na rimski način
Potrebni sastojci za 4 osobe:
- 4 orade
- sok od 1 limuna
- 2 glavice luka
- 1 zelena salata
- 1 žličica soli
- malo bijelog papra
- 30 dag očišćenog graška
- 1/8 slatkog vrhnja
- 5 dag maslaca
- 2 žlice brašna
- 2 žlice nasjeckanog kopra maslac za posudu
Priprema: 15 minuta ribama ostružite ljuske, očistite ih i obrišite. Ribu iznutra natopite limunovim sokom, luk sitno nasjeckajte, a saltu narežite na rezance. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a vatrostalnu posudu premažite maslacem i na dno stavite luk. Po njemu rasporedite na rezance narezanu salatu; posolite i popaprite. Na to polegnite ribe koju prethodno navlažite sa 2 žlice bijelog vina. Pecite otprilike 25 minuta na donjoj prečki.
Ribe polegnite na zagrijani pladanj i održavajte toplima u zagrijanoj pećnici. Sok i povrće prebacite u manji lonac, dodajte grašak i preostalo vino, poklopite i pirjajte 5 minuta. Zatim otklopite i kuhate još 2 minute da ispari tekućina. Umiješajte vrhnje, kuhajte još 1 minutu. Maslac stavite s brašnom i umiješajte u povrće. Kuhajte 1 minutu, posolite i popaprite te prelijte preko riba. Pospite nasjeckanim koprom. Uz to kao prilog možete poslužiti zelene rezance.
Dobar tek!
Foto: Shutterstock
Ana A.