Superhranjiva zrnca maka odlična su za salate, meso, palačinke, slastice... - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Superhranjiva zrnca maka odlična su za salate, meso, palačinke, slastice…

Foto: Shutterstock

Salata od kupusa i mrkve s malo limunova soka i maslinova ulja, posipana makom? Vrlo ukusna ideja! Zrnca maka daju poseban “štih” povrću.

U raznovrsnim salatama mak se dobro slaže i s voćem (npr. jagodama), metvicom, feta sirom, komadićima prepržene slanine… U takvim kombinacijama aroma maka će osobito fino “sjesti” ako prije posipanja salate mak nakratko tostirate na tavi. Preprženim makom fino se mogu začiniti i umaci za hladna pečenja.

Fini preljevi i nadjevi

Mak prepržen na talijanski način, na mješavini maslinova ulja i maslaca, preporučuje se kao izvrstan preljev za tjesteninu.

U nas se mak najčešće koristi za posipavanje peciva te kao nadjev za makovnjače i pite. Ugodno ćete se iznenaditi ako makom nadjenete palačinke, ubacite ga u kremaste deserte i čokoladu, ili u tijesto za muffine… U slatkim kombinacijama mak se osobito fino slaže s okusima citrusa (npr. limuna, naranče) i višnje.

Mak je od davnina poznat kao sirovina za proizvodnju opijuma, no mak koji se koristi u prehrani nema takav učinak jer je to osušeno sjeme koje ne sadrži alkaloide što stvaraju ovisnost.

Melem za živce

Mak kao prehrambena namirnica eventualno može poboljšati raspoloženje jer su makove sjemenke bogate tvarima koje povoljno utječu na živčani sustav – nezasićenim masnim kiselinama, prije svega linolnom (omega-6) i oleinskom (omega-9) kiselinom te raznovrsnim mineralima (mangan, bakar, kalcij, fosfor, magnezij, cink) i vitaminima B skupine. Makove sjemenke sadrže i vlakna koja pospješuju probavu.

Zbog takvog sastava mak pridonosi i zdravlju srčanožilnog sustava, a neka istraživanja pokazala su da štiti od raka.

Ljekovito ulje

Od sjemenki maka hladnim prešanjem proizvodi se jestivo ulje koje se preporučuje kao dobra zamjena za maslinovo. Makovo ulje može se nabaviti u prodavaonicama zdrave hrane, a preporučuje se kao prirodni lijek za bolju probavu i cirkulaciju te za poticanje rada gušterače i jetre.  

I.V.

Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo