Mahunarke su česti posjetitelji naše kuhinje i prehrane, no vjerojatno ni sami niste svjesni kolika je njihova nutritivna vrijednost.
Kako bi se istaknula i pokazala dobrobit mahunarki za zdravlje čovjeka, Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda upravo je ovu godinu, 2016. prozvao Međunarodnom godinom mahunarki.
One su stoljećima korištene i uzgajane dijelem svijeta, od Bliskog Istoka do Starih Grka i Rimljana, a upravo se leća smatra prvom namirnicom koju je čovjek uzgajao. Danas se one mogu prozvati superhranom, a moguće ih je i pripremati na stotine ukusnih načina.
Obiluju bjelančevinama i vrijednim nutrijentima, a iznimno su i zasitne te mogu biti zamjena za meso. Osim toga, dobar su izbor za redukcijske dijete s obzirom na to da su siromašne masnoćama, a bogate prehrambenim vlaknima koja podržavaju dobru probavu i peristaltiku crijeva.
Zdravlje i prehrana neraskidivo su povezani, a prehrambene navike i konzumacija kvalitetnih namirnica uvelike smanjuju rizik od bolesti. Važnost mahunarki u svakodnevnoj prehrani ističe Svjetska zdravstvena organizacija. Tako bi se 80% slučajeva bolesti srca, moždanih udara i dijabetesa tipa 2 te jedna trećina karcinoma mogla prevenirati eliminacijom rizičnih faktora i poticanjem zdravijih prehrambenih navika, čija su važna komponenta upravo mahunarke.
7 dobrih razloga za više mahunarki na tanjuru
- Ne sadrže gluten te su izvrsna hranjiva namirnica za sve koji ga žele izbjeći ili smanjiti u prehrani.
- Bogate su mineralima i vitaminima B skupine, uključujući folnu kiselinu, tijamin i nijacin.
- Sadrže željezo i cink, vrijedne minerale iznimno važne za normalnu kognitivnu funkciju i funkciju imunološkog sustava te za zdravlje reproduktivnog sustava.
- Bogate su bjelančevinama te prosječno sadrže dvostruku veću količinu proteina nego cjelovite žitarice poput ječma, pšenice ili riže.
- Bogate su prehrambenim vlaknima i imaju nizak glikemijski indeks. Topiva vlakna pomažu kod smanjenja kolesterola te održavaju stabilnu razinu šećera u krvi, dok netopiva vlakna pomažu zdravu probavu.
- Sadrže 0% kolesterola te mogu doprinijeti sniženju kolesterola u krvi.
- Imaju nizak udjel masti. Zamjena životinjskih proteina mahunarkama smanjuje unos zasićenih masti i povećava unos vlakana.
12. travnja i na Dan planete Zemlje, 22. travnja, posjetite Makronovu i sudjelujte u besplatnim prezentacijima kuhanja mahunarki.
Foto: Shutterstock
G. H.