Nisu sve namirnice namijenjene da se čuvaju u hladnjaku. Osim popisa tih namirnica, donosimo i savjete kako i gdje ih spremati.
Možda mislite da je hladnjak najbolje mjesto za čuvanje svih namirnica, no razmislite još jednom… Od jabuke do rajčice, ovih 8 namirnica nemojte spremati u hladnjak.
1. Luk
Neoguljeni luk spremite na hladno, suho i prozračno mjesto. Luk se mora držati na spomenutom mjestu kako bi što duže bio dobar za upotrebu. Također, zbog zraka koji mu je potreban, nemojte ga držati u plastičnoj vrećici.
2. Bundeva
Ona također zahtijeva suho i tamno mjesto s dostupom svježeg zraka, a najbolja bi opcija bio podrum.
3. Cijela lubenica i dinja
Američki institut za agrokulturu je tijekom svojih istraživanja zaključio kako lubenica i dinja gube neke od svojih antioksidanata kada se drže u hladnjaku. Napominju kako se količina antioksidanata iz hrane može smanjiti ako se namirnica ne čuva na pravom mjestu. Preporuka je ostaviti ove namirnice na sobnoj temperaturu. Već narezanu lubenicu ili dinju svakako prekriti plastičnom folijom i spremiti u hladnjak do korištenja.
4. Bijeli luk
Njega nikada ne ostavljajte u hladnjaku jer postoji šansa da će proklijati. Spremite ga na suho i tamno mjesto.
5. Krumpir
Njemu pripremite tamno, suho i hladno mjesto. Izvadite ga iz vrećice, te ga čuvajte neopranog u kartonskoj (otvorenoj) kutiji. Ako krumpir operete prije skaldištenja, skratit ćete mu rok trajanja.
Mladi krumpir i njegovo korištenje
6. Med
Ovo već možda i znate – ali med se čuva na suhom mjestu i sobnoj temperaturi. Sastojci u medu sprečavaju kvarenje, tako da nije potrebno čuvati ga u hladnjaku.
7. Rajčica
Hladan zrak može meso rajčice pretvoriti u kašastu smjesu. Čuvajte ga na hladnom, suhom i tamnom mjestu.
8. Banane
Ako u hladnjak stavite banane koje još uvijek nisu potpuno zrele, one neće dozrijeti čak niti kad ih izvadite iz hladnjaka, a kora će im poprimiti crnu boju. Banane možete staviti u hladnjak kada su potpuno zrele i tako na par dana produžiti rok trajanja.
Ana A.
Foto: Shutterstock