Razveselite obitelj i prijatelje ovom ukusnom tortom!
Lješnjak je namirnica visokih energetskih vrijednosti i mnogobrojnih nutrijenata neophodnih za zdravlje organizma. U 100 g lješnjaka nalazi se 628 kalorija. Bogati su mono-nezasićenim kiselinama koje pomažu pri snižavanju lošeg kolesterola. Istraživanja potvrđuju kako je mediteranska prehrana bogata mononezasićenim masnim kiselinama, a sprječava razvoj bolesti krvnih žila i srca. Ne sadrže gluten pa su dobar izbor za pripremanje obroka i slastica bez glutena.
Torta od lješnjaka
Potrebni sastojci:
Za tijesto:
- 230 g čokolade za kuhanje (ili druge čokolade s visokim udjelom kakaa)
- 50 g kokosovog šećera (može i običnog)
- 140 grama maslaca
- 100 g mljevenih lješnjaka
- 4 jaja
- naribana korica naranče (količina po želji)
Za kremu:
- 1 vrećica pudinga od vanilije
- 50 grama maslaca
- 450 ml mlijeka
Priprema:
- Rastopite na pari čokoladu i maslac pa promiješate da se lijepo poveže.
- Dok se čokolada topi, odvojite žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjke istucite u snijeg tako što ste dodali 1/2 šećera.
- Žumanjke pjenasto izmutite te dodajte preostali šećer. Dodajte naribanu koricu nešpricane naranče.
- U smjesu sa žumanjcima ulijte rastopljenu čokoladu s maslacem, dodajte mljevene lješnjake i promiješajte.
- Zatim lagano kuhačom umiješajte bjelanjke pa ulijte smjesu u mastan kalup za tortu (24-26 cm).
Pecite na 180 stupnjeva C, oko 40 min (ovisi o pećnici).
Pustite da se ohladi u kalupu.
- Za kremu skuhajte puding od vanilije prema uputama na pakiranju, a zatim u njega umiješajte maslac.
- Kremom prelijte tortu i ostavite da se ohladi pa ukrasite ribanom čokoladom, tučenim slatkim vrhnjem ili čokoladnim preljevom i sjeckanim prženim lješnjacima.
- Umjesto pudinga, možete skuhati klasičnu slastičarsku kremu od vanilije
Pripremite široku tjesteninu i kore za lazanje bez glutena
Autor recepta i fotografija: Adrijana Bručić, Bezglutenska Radost
Foto: Shutterstock
Ana A.