Jesen nam donosi obilje plodova koji mogu obogatiti svaki obrok, a jedan od njih je upravo bundeva. Saznajte kako odabrati pravu za kuhanje.
O ljekovitim svojstvima ove kraljice jeseni zna se gotovo sve. Ovo povrće sadrži visoke razine antioksidanata i karotena, a pogotovo vitamina C i E. Bundeva snižava rizik od raka, srčanih bolesti, očne mrene i moždanog udara. I najbolje od svega, možete ju pripremati na niz načina – sirovu (naribanu kao mrkvu), kuhanu na pari, pečenu u pećnici ili kao dodatak varivu.
Evo kako odabrati pravu bundevu za savršen obrok;
1. Mora biti tvrda
Bundeva koju želite koristiti za jelo ne smije biti mekana. Iako iz vana može izgledati sasvim dobro, mekana mjesta na kori mogu donijeti razočaranje kada ju razrežete.
2. Bez mrlja
Ne kupujte bundevu koja po sebi ima smeđe mrlje jer, iako mogu biti malene, znači da su možda ipak crvi uspjeli uči u nju, a to će znatno smanjiti rok trajanja namirnice.
3. Birajte narančastu
Iako rastu u raznim oblicima i bojama, u ovo je vrijeme najbolje birati jarke boje, bilo da ih jedete ili ukrašavate.
4. Obratite pažnju na petiljku
Bundeva mora imati čvrstu, tvrdu, tamno zelenu ili crnu peteljku. Ako primite bundevu za peteljku a ona se odvoji ili savije, vratite ju tamo gdje ste ju pronašli. Bit ćete zahvalni na ovom savjetu već kad je odnosite do auta.
5. Obratite pažnju na oblik
Okrugle i ovalne bundeve se lakše režu pa čete imati dobro “platno” za ukrašavanje, a dobit ćete i ukusno sjemenje za tostiranje.
6. Potražite oštećenja
Ako mislite da je bundeva mogla biti smrzavana prije prodaje, ne kupujte ju jer to znači da neće dugo trajati.
A. A.
Foto: Shutterstock
Jelovnik za Noć vještica: 5 jela s bundevom