Budha bowls, odnosno šarene zdjelice prepune nutritivno bogatih namirnica koje umiruju i dušu i tijelo, osvojile su internet i društvene mreže.
Glavni sastojci su svježe povrće, cjelovite žitarice ili meso poput ribe. Razlogom jedenja ovih obroka obojanim duginim bojama smatra se reduciranje stresa, izbacivanje toksina, ali i prevencija raznih kroničnih oboljenja. Miješanje raznih tekstura i okusa vašem će nepcu, ali i psihi priuštiti mir – zato i nose ime Buda u sebi. Miješati možete što god vam padne na pamet, a mi vam donosimo 5 najkreativnijih recepata za Budha bowls.
Budha bowl – hippie varijanta
- 100 g kvinoje
- 2 mrkve
- 4 rotkvice
- malo komorača
- 2 avokada
- 2 lista kelja
- 2 žličice maslinova ulja
- 2 žličice soka limete
- prstohvat soli i papra
- 2 pečena jaja (kajgana)
- 1 žličica sjemenki sezama
Kvinoju najprije kuhajte 15-ak minuta i nakon toga pustite da se ohladi. U zdjelicu prije serviranja svaku namirnicu stavite na zasebnu hrpicu, polijte sve maslinovim uljem, popaprite, posolite i dobro promiješajte. Dobar tek!
Prehrambeni trendovi: 5 hit namirnica za 2017!
Začinjena Budha bowl
- 100 g kuhane smeđe riže
- 1 batat
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 avokado
- sol i papar
- 1 – 1.5 žlica srirache
- 2 žlice javorova sirupa
- 1 žličica paprike u prahu
- 1 žličica češnjaka u prahu
Najprije pomiješajte maslinovo ulje, srirachu, javorov sirup, papriku, češnjak, sol i papar. Ostale sastojke lijepo poredajte u zdjelicu i prelijte prethodno napravljenim umakom. Dobar tek!
Budha bowl s piletinom i mangom
- 1 batat
- 100 g kuhane brokule
- 150 g pečene piletine
- 100 g špinata
- 1 avokado
- 1 mango
- 1 žlica jabučnoga octa
- 1 žlica meda
- sol, papar
Sve sastojke nasjeckajte na kockice i poredajte ih u zdjelicu. Od jabučnoga octa, meda, soli i papra napravite dresing i prelijte preko namirnica. Dobar tek!
Izbjegnite greške kod kuhanja! Kako pripremiti brokulu, mrkvu, avokado…?
Foto: Shutterstock
J. R.