Ljepota

Ljepota

6 načina da ublažite simptome atopijskog dermatitisa

Obilježen svrbežom te suhom i upaljenom kožom, život s ekcemom često zna biti frustrirajući. Ovih šest dodataka prehrani mogu vam uvelike pomoći u smanjenju simptoma.

Ekcem, poznat i kao atopijski dermatitis, uobičajeno je stanje koje pogađa mnoge, a problemi se pojačavaju posebno tijekom hlasnog i suhog vremena.

Ovih šest dodataka prehrani koji mogu pomoći u smanjenju simptoma ekcema.

Riblje ulje

Pomaže u povećanju unosa omega-3 masnih kiselina korisnih za srce, a podržavaju i zdravlje kože zbog svojih snažnih protuupalnih svojstava.

Shutterstock

Postoje neki dokazi da masne kiseline mogu potisnuti aktivnost imunoloških stanica koje izazivaju ekcem.

Iako su rezultati istraživanja mješoviti, nekoliko je studija otkrilo vezu između dodataka ribljem ulju i poboljšanja simptoma ekcema.

  Vitamin D

  Naša koža, kada je izložena suncu, proizvodi vitamin D. Vitamin D također se prirodno nalazi u nekoliko namirnica i široko je dostupan kao dodatak.

  Neka istraživanja pokazuju da vitamin D može pomoći u liječenju ekcema.

  Atopijski dermatitis sve češći problem, posebno kod dojenčadi i male djece – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

  Jedan pregled četiriju studija zaključio je da je suplementacija vitaminom D učinkovitija u smanjenju ozbiljnosti simptoma ekcema od placeba.

  Drugi pregled 21 studije povezao je niže razine vitamina D s povećanom težinom ekcema u djece. Brojne studije su pokazale da suplementacija vitaminom D smanjuje simptome ekcema.

  Vitamin E

  Vitamin E je bitan mikronutrijent u raznim proizvodima za njegu kože. Osim njegove sposobnosti da zaštiti kožu od oksidativnog stresa, neke su studije otkrile da može pomoći u smanjenju simptoma ekcema.

  Foto: Shutterstock

  Nedavni pregled također je zaključio da se dnevna doza do 600 IU vitamina E smatra sigurnom i može koristiti zdravlju kože.

  Cink

  Ovaj važan mineral igra ključnu ulogu u zdravlju kože. Nekoliko studija sugerira da bi mogao pomoći u liječenju upalnih stanja kože, uključujući akne i ekceme. Jedna recenzija 16 studija također povezuje niske razine cinka s većim izgledima za ekcem.

  Cink se nalazi u mnogim izvorima hrane, uključujući meso, plodove mora, mliječne proizvode i mahunarke, a većina ljudi može zadovoljiti svoje potrebe pridržavajući se zdrave, dobro zaokružene prehrane.

  Melatonin

  Iako je melatonin najpoznatiji kao dodatak spavanju, on također može pomoći u liječenju ekcema.

  Istraživanje pokazuje da melatonin može djelovati kao antioksidans, smanjiti razine specifičnih markera upale i spriječiti razvoj ekcema.

  Shutterstock

  Probiotici

  Probiotici su korisne bakterije povezane s brojnim zdravstvenim dobrobitima. Iako su istraživanja pokazala mješovite rezultate, neke studije sugeriraju da probiotici mogu pomoći u smanjenju simptoma ekcema.

  Na primjer, jedno je istraživanje pokazalo da je kod dojenčadi koja su primala probiotike bila manja vjerojatnost da će razviti ekcem od one u kontrolnoj skupini. S druge strane, jedna recenzija od 39 studija zaključila je da probiotici nisu značajno utjecali na simptome ili kvalitetu života kod osoba s ekcemom.

  Stoga su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo jesu li probiotici korisni za liječenje ekcema.

  H. A.

  Ordinacija preporučuje

  card-icon

  Zdravstveni adresar

  S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

  card-icon

  Baza bolesti

  Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

  Možda će vas zanimati i ovo