Ljepota

Ljepota

Ako spavate s mokrom kosom, nakon ovog ćete dobro razmisliti

Shutterstock

Ovo je pet glavnih razloga zašto biste, prema mišljenju stručnjaka, trebali izbjegavati spavanje s mokrom kosom. Vaše vlasište i kosa će vam kasnije biti zahvalni.

Lomljenje kose

Stručnjaci se jednoglasno slažu da je razlog broj jedan zašto ne biste trebali spavati s mokrom kosom taj što to može doprinijeti lomljenju kose.

Trenje koje nastaje između mokre kose i tkanine tijekom spavanja može uzrokovati pukotine na vlasi kose, objašnjava certificirana trihologinja Bridgette Hill.

Shutterstock

Mokra kosa obično je lomljivija jer voda privremeno prekida vodikove veze u proteinskoj strukturi pramenova kose. To povećava elastičnost, što kosu može učiniti sklonijom lomljenju, dodaje dermatolog Hadley King.

Poremećaj mikrobioma

Uravnotežen mikrobiom neophodan je za zdrav rast kose. Kada spavate s mokrom kosom, mogli biste povećati količinu znoja na glavi. U kombinaciji sa sebumom, ostacima proizvoda i vlagom to može poremetiti mikrobiom i ometati zdravlje i funkciju folikula dlake.

Shutterstock

Rast bakterija

Marty Harper, frizer slavnih, kaže da spavanje s mokrom kosom može potaknuti rast bakterija na tjemenu i u pramenovima. Vlažni jastuci ili posteljina mogli bi postati leglo plijesni, što će dovesti do brojnih problema s vlasištem i kosom.

Muče vas umor, tanka kosa, lomljivi nokti? Evo što vam nedostaje u prehrani

Mogućnost izbijanja

Mokra kosa može pospješiti rast bakterija koje uzrokuju akne na vlasištu. I najgori mogući scenarij: akne na tjemenu mogu se pretvoriti u infekcije vlasišta, kaže Hill.

Može pogoršati perut, dermatitis i druga stanja vlasišta.

Shutterstock

Spavanje s mokrom kosom može stvoriti toplo vlažno okruženje u kojem bakterije i gljivice rastu. To potencijalno može dovesti do folikulitisa ili pogoršanja seboreičnog dermatitisa.

Hill naglašava da je ovo posebno zabrinjavajuće za one koji se već suočavaju s peruti, psorijazom i ekcemom, budući da spavanje s mokrom kosom može dodatno pogoršati te brige.

H.A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo