Ljepota

Ljepota

9 razloga zašto imate natečene i podbuhle oči

Shutterstock

Saznajte što sve može uzrokovati podbuhlost i natečene oči.

Nabubrene i podbuhle oči veliki su neprijatelj vašoj prirodnoj ljepoti. Na sreću ukoliko se ne radi o vrećicama ispod očiju u kojima se nakupila masnoća i koje je jedino moguće maknuti operacijskim putem, s više ili manje truda moguće ih je “izliječiti“ ili barem ublažiti.

Neki od uzroka promjena može biti zadržavanje vode ​u organizmu, prevelik unos soli i li pospanost… Ponekad se može raditi i o infekciji.

1. Alergijska reakcija

​K​oža oko očiju je jako tanka i osjetljiva. Kada ona dođe u kontakt s alergenima u zraku, prašinom ili životinjskom dlakom, oteklina je rezultat. Isperite oči posebnom tekućinom, a kožu oko očiju namažete kremom na bazi silikona koji će djelovati kao barijera između alergena i i oka.

Evo što sve može utjecati na djelotvornost lijekova

2. Dermatitis (upala vjeđa)

Radi se o upali kože​ ​oko očiju, a najčešće je posljedica kontaktne alergijske reakcije na kozmetičke preparate koji se upotrebljavaju u svakidašnjoj njezi. Kapi za oči također mogu biti uzrok alergijskog dermatitisa. Osim alergijske reakcije, uzrok dermatitisa vjeđa može biti iritacija (npr. leće), seboroični dermatitis ili psorijaza. Posavjetujte se s liječnikom.

3. Podočnjaci

Podočnjaci se često pojavljuju kao obiteljsko nasljeđe, u osoba tamnog tipa kože i pri nekim bolestima. Postaju izraženiji s godinama jer koža na vjeđama postaje tanja, prozirnija za male krvne žile smještene neposredno ispod površine. Možete ih umirit tako da na oči stavit krišku krastavca ili ohlađenu vrećicu zelenog čaja.

4. Konjuktivitis

Konjuktivitis ili upala očne spojnice je vrlo česta očna bolest i obzirom na težinu varira od blage upale sa suzenjem do jake upale. Ovisno o vrsti konjuktivitisa, oči mogu reagirati tako da postanu natečene. Kako su neki oblici konjuktivitisa zarazni, posavjetujte se s liječnikom.

Konjuktivitis ili upala očne spojnice

5. Kontaktne leće

Oni koji nose kontaktne leće, znaju koliko muke one mogu zadavati. Obično je preporučeno vrijeme nošenja dnevno do 10 sati, ali katkada se to pravilo prekrši. Nakon nekoga vremena zbog toga se može javiti crvenilo u očima i podbuhlost

Dobro ste se isplakali? Evo kako prikriti tragove

6. Plakali ste

Zašto oči ​natiču nakon plakanja? Vrlo je jednostavno – kada vodenaste suze zahvate očno tkivo s visokim sadržajem soli, tkivo će nateći. Ovdje saznajte kako si pomoći.

7. Konzumirate previše soli

Pretjerana konzumacija soli dovodi do toga da se u tijelu zadržava voda i uzrokuje​ otečenost područja oko očiju. Spriječiti možete tako da pripazite na količinu unosa soli.

8. Starite

Jedete zdravo, ne pušite, ne nosite leće a o​či su vam i dalje natečene? Neki od nas su jednostavno zbog genetike podložni ovom stanju koje se najčešće javlja nakon 30-te godine života.

9. Ne spavate dovoljno

Mnogi ljudi povezuju manjak sna sa podočnjacima, ali liječnici kažu kako je umor odgovoran i za ​otečenost očiju. Ako je to upravo ono što se događa vama, potražite savjete kako do mirnog sna.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo