Ljepota

Ljepota

Anti-age njega: Dermatologinja otkrila koji proizvod nikada, a koji obavezno koristiti

Shutterstock

Možda ćete neke navike u njezi lica morati mijenjati…

Ako ste u godinama kada želite što dulje zadržati lijep i mladolik izgled kože i ne želite gledati na licu sitne bore, jedna od najboljih stvari je da odmah prestanete koristiti neke preparate koji će vas prije postarati nego pomladiti i da ih zamijenite onima koji će vam pomoći. Dobri sastojci će dati kožu vlagu ui zagladiti je i pružiti mladenački izgled. Ako niste sigurni kako započeti s pravilnom njegom, donosimo savjete koji vam mogu pomoći. 

Koji proizvod za njegu ubrzava starenje? 

“Trebali biste izbjegavati svaki proizvod koji sadrži jake sulfate, kao naprimjer natrijev lauret sulfat. Oni djeluju tako da se pjene i nalaze se u mnogim proizvodima za čišćenje lica, ali vrlo lako će kožu ostaviti jako suhom, a sitne bore, a i one prave će se puno ranije i lakše primijetiti. Manjak vlage će ubrzati proces starenja a bore će ostati postojane”, navodi Dr. Lilliana Ramírez García, dermatologinja. Važno je dakle odabrati blagu formulu u proizvodu koji će kožu očistiti jednako dobro ali ju neće lišiti esencijalnih ulja. 

Koji je najbolji proizvod za sprečavanje starenja kože? 

Ako želite izgledati mladoliko što dulje, Garcia savjetuje korištenje retinoida. “Ti kemijski spojevi koji su derivati vitamina A mogu pomoći pri zaustavljanju razvoja bora, smeđih mrlja i ostalih znakova starenja, ali ih mogu i izbrisati. Djeluju tako da ubrzavaju proces obnove kože i stare stanice zamjenjuju novima. Isto tako će prevenirati propadanje kolagena, proteina koji pomaže da koža izgleda zdravije i svježije”, navodi. 

Jedan dio tijela prvi otkriva vaše prave godine, a nije u pitanju lice

Prema njenim riječima je najbolja stvar to što se oni mogu koristiti od mladosti kako bi se spriječili prerano starenje kože. No koje retinoide koristiti? 

 “Jedna je opcija retinol, retinoid koji se može kupiti u slobodnoj prodaji i nalazi se u mnogim takvim proizvodima. I dok će mnogi biti zadovoljni rezultatima, neki će se odlučiti za malo jaču verziju, naziva tretinoin koji djeluje i do 20 puta jače od retinola. No za razliku od retinola za njega  je potreban recept, pa ga nećete pronaći u kremama i serumima” pojašnjava  Ramírez García. Dodaje kako se on može koristiti za liječenje akni, a idealan je za žene koje imaju kombiniranu kožu i žele se riješiti crvenila i bora. Postoje brojni tretmani u kojima se koristi, ali o njima je potrebno razgovarati s liječnikom. 

A što s retinolom?

“Retinol se može uključiti u njegu kože već u ranim dvadesetima s obzirom na sposobnost regeneracije kože. Djeluje općenito kao anti-age te na regeneraciju i onih stanica koje su oštećene suncem, a koristi se i u njezi kože sklone aknama, kao i u terapiji ožiljaka. Gotovo da nema kože koja treba izbjegavati retinol jer i kod najosjetljivijih koža retinol se može primijeniti, samo ritam uporabe valja prilagoditi, kao i kombinaciju primjene hidratantnih pripravaka. ” pojasnila je dr. sc. Ivana Nola, spec. dermatovenerologije. 

Recepti Mary Novosel: Kreme i ulje za sunčanje prema isprobanim formulama naših baka

U koje mitove o retinolu trebate prestati vjerovati?

Ovisno o životnoj dobi prilagođava se i oblik pripravka s A vitaminom, a ovisno o tipu kože ovisi učestalost primjene. Nekima odgovara 2 do 3 puta tjedno, dok drugima odgovara svakodnevna primjena. Postoje mitovi o retinolu koje treba razjasniti. Jedan mit je da se retinol ne smije koristiti tijekom ljeta. Istina je da retinol čini kožu nešto osjetljivom na sunce, no korištenjem šešira i visokog zaštitnog faktora koža lica je zaštićena. Sljedeći mit je da retinol ne smiju koristiti osobe s osjetljivom kožom. Naime, i jako osjetljiva koža može koristiti retinol, no valja naći adekvatni ritam primjene. Retinol ne može ništa zamijeniti iako neke učinke retinola mogu pokazati i AHA ili BHA kiseline, koje se mogu kombinirati s retinolom, no nikako bez stručnog savjeta.

Kada je potreban oprez kod korištenja retinola? 

Iako je pomoć kod mnogih problema kože, ponekad je potrebno biti oprezan, jer može uzrokovati:

  • Suhoću lica i iritacije
  • Promjene u boji
  • Osjetljivost na sunce
  • Crvenilo ili pojavu plikova

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo