Jedan dio tijela prvi otkriva vaše prave godine, a nije u pitanju lice - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Jedan dio tijela prvi otkriva vaše prave godine, a nije u pitanju lice

Shutterstock

Na sreću, postoje jednostavni načini kako to prikriti.

Vjerojatno sav fokus stavljate na lice kada je u pitanju njega, i imate cijeli arsenal proizvoda u kupaoni koji će to i dokazati. No postoje i drugi dijelovi tijela koji mogu i na prvi pogled otkriti koliko godina ustvari imate, a i oni zahtijevaju jednaku njegu kao i vaše lice. Dermatolozi otkrivaju koji to dijelovi tijela prvi stare i nude nekoliko svijeta kako prekriti te znakove ali i kako boraviti nastalu štetu. 

Ruke su te koje prve otkrivaju znakove starenja 

Većinu pažnje sigurno dakle posvećujete licu i vratu, a upravo će zato ruke prove pokazati znakove starenja jer se one često nazivaju i drugim licem. Luigi Polla, dermatolog iz Ženeve kaže kako je koža na rukama iznimno osjetljiva i na nju utječe niz faktora. Dodaje kako ti razni faktori, poput čestog pranja tuku, hladnih temperatura, sunčevih zraka i vjetra mogu utjecati da koža puno ranije pokaže znakove starenja – izgubi volumen i postanje tanka. Niste sigurni što sad? Nastavite čitati… 

Pazite na iritaciju kada perete ruke 

Pranje ruku nekoliko puta u danu je sigurno bitan korak osobne higijene, ali može utjecati na starenje kože. Ako stalno perete ruke, posebno ako to uključuje vrelu vodu, jake sapune ili dezinfekcijska sredstva, to može uzrokovati iritaciju. Kako biste to spriječili koristite nježne  sapune kada perete ruke i onda nanesite hranjivu kremu kako bi se koža oporavila i stvorila barijera na površini. 

Ako želite zdravo stariti, uvedite šest zanimljivih navika u jutarnju rutinu

Sapuni koji sadrže sastojke kao što su biljne masti i biljna ulja su dobar izbor. Kada perete suđe, koristite rukavice kako biste ruke zaštitili od jakih sastojaka. 

Uložite u kremu za ruke 

Korištenje kvalitetne kreme za ruke je najbolji način za prevenciju starenja kože ruka ali će joj i povratiti vlagu. “Sastojci koje treba tražiti u kremi za ruke je glicerin, urea, ceramidi, kiseline i biljna ulja. Treba izbjegavati bilo koje sastojke koji isušuju kožu pa i AHA kiseline. Isto tako treba izbjegavati kreme na kojima je pH vrijednost viša od 7. 

Zaštitite ih od utjecaja vanjskih faktora

Za razliku od bilo kojeg drugo dijela tijela, ruke su često izložene vjetru, suncu i hladnoći. Svi ti faktori mogu uzrokovati UV štetu, suhoću i iritaciju- a naravno radi toga će i vaše ruke izgledati starije. Kako biste pobijedili ovaj problem, Polla savjetuje da koristite rukavice zimi, čak i kada nije prehladno, ljeti jasno morate koristiti kremu sa zaštitnim faktorom i na rukama, ali ne zaboravite namazati i dlanove! 

Starenje možete zaustaviti, ali i povratiti mladolikost – trikovi koji dokazano pomažu

Razmislite o tretmanu kod stručnjaka

Nije jednostavno povratiti izgled kože, ali stručnjaci znaju za neka rješenja. “Možete razmisliti o injekcijama hijalurona koje može davati samo stručnjak. Koristi se isti što i za lice, a ono će povratiti volumen i smanjiti vidljivost žila po tukama. Radi više informacija svakako je potrebno razgovarati s liječnikom.”, zaključuje Polla. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo