Starenje možete zaustaviti, ali i povratiti mladolikost - trikovi koji dokazano pomažu - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Starenje možete zaustaviti, ali i povratiti mladolikost – trikovi koji dokazano pomažu

Shutterstock

Ako i vas zanima kako to postići, evo što kažu stručnjaci

Istina je da znanost nije pronašla fontanu mladosti, već da je pronašla nekoliko njih. Iako nitko ne zna (još) kako zamijeniti tijelo koje sad imate s onim kad ste imali 19 godina, nekoliko rigoroznih, dobro proučenih studija su otkrile kako može usporiti starenje ali povratiti mladolikost, samo ako slijedite nekoliko koraka i unesete određene promjene u život. Jedna je studija otkrila da ustvari sat možete vratiti i unutar DNA.

Odaberite ovakve aktivnosti

Osteoporoza, stanje u kojem slabe kosti i postanu lako lomljive, samo u Americi utječe na život oko 44 milijuna ljudi. No redovita aktivnost, i kardio i vježbe s uporom, mogu ojačati kosti. Studije su otkrile kako trening snage – rad s utezima gdje koristimo svoju težinu, jest posebno dobar pro očuvanju i izgradnji koštane mase.

Jedite manje šećera

“Rezultati studija predlažu da prehrana koja sadrži puno šećera ili rafiniranih ugljikohidrata može samo ubrzati starenje“, stoji u izvješću Američke akademije za dermatologiju. Istina je da šećer može uzrokovati nastanak bora. Ako se unosi u pretjeranim količinama, šećer stvara supstancu koja se naziva produkt uznapredovale glikacije, koji su mali uništavači mladolikosti. Oni se lijepe za kolagen i elastin te ih oštećuju i sprečavaju tijelo da ih obnavlja.

Kod žena posljednjih godina sve više melanoma nastaje na trupu, a može se razviti iz bilo kojeg madeža

Ne zaboravite na kvalitetan san

Neće vas samo takav san osvježiti, znanstvenici su otkrili kako san obnavlja vitalne tjelesne funkcije, uključujući i mozak i imunitet. Bez sna ne samo da ćete izgledati starije već će vas to stanje doslovno postarati. Prema nekim studijama, žene koje nisu dobro spavale su i uskoro primijetile da im koža ubrzano stari.

Više se opuštajte

Kroz vrijeme nas kronični stres može dovesti do ubrzanog starenja na staničnoj razini. Tako pišu stručnjaci sa sveučilišta Harvard te dodaju da kronični stres može uništit naše telemere, strukture unutar svake stanice koje sadrže genetske informacije. Kako se telomeri skraćuju, stanice stare i uskoro odumiru. Ne samo da je ovo doslovni proces starenja, osobe koje imaju kraće telomere su u skupini onih osjetljivih na razvoj kroničnih stanja poput bolesti srca ili karcinoma.

Ovo radite cijeli dan – ozbiljno

Studija objavljena prošlog proljeća u magazinu Aging jest otkrila kako je moguće smanjiti utjecaj biološkog starenja i do tri godine u osam tjedana ako samo malo promijenimo navike u prehrani i životnom stilu. Ono što su saznali je da je potebno jesti puno voća i povrća uz probiotike, te vježbati najmanje 30 minuta u danu i spavati najmanje 7 sati. Ispitanici studije koji su pratili ove upute su na kraju imali DNA koji se pomladio za 3.23 godine, u prosjeku, nakon samo dva mjeseca.

7 mitova o njezi noktiju – bočicu s lakom ne smijete tresti, a noktima treba odmor od laka i UV lampi

Zašto dolazi do starenja kože?

Starenje kože prirodan je proces koji ovisi o protoku vremena, genskoj predispoziciji, hormonalnom statusu i vanjskim čimbenicima poput kumulativnog UV zračenja, vremenskih prilika, okolišnih zagađenja, izloženosti kemikalijama, alkohola, stresa i neadekvatne prehrane gdje slobodni radikali igraju značajnu ulogu jer dovode do propadanja epidermalne debljine i elastičnosti i to za 1% svake godine u odrasloj dobi.

Starenjem se produkcija slobodnih radikala povećava, dok endogeni mehanizmi obrane slabe. Ovaj disbalans dovodi do progresivnog propadanja staničnih struktura što u konačnici rezultira ubrzanim starenjem kože i nastajanjem različitih kožnih promjena. Kao najveći tjelesni organ, koža stvara živu barijeru i štiti organizam od štetnih utjecaja okoline među kojima se najviše ističe utjecaj UV zračenja kao glavni uzrok većine kožnih promjena poput bora, kožnih eritrema, opeklina i hipermigmentacijskih mrlja.

 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo