Ako želite zdravo stariti, uvedite šest zanimljivih navika u jutarnju rutinu - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ako želite zdravo stariti, uvedite šest zanimljivih navika u jutarnju rutinu

Nikad nije kasno započeti s brigom o zdravlju, ali i uvođenjem navika koje će vam olakšati proces starenja.

Liječnica Jennifer Atmore, koja brine o starijim pacijentima kaže kako primjećuje direktnu vezu između pravilnih životnih navika i cjelokupnog zdravlja. Savjet je da od jutra krenete s provođenjem zdravih navika jer ćete tako vjerojatno paziti na njih i cijeli dan. Evo što konkretno savjetuje:

1. Skuhajte si kavu

Naravno da će ona jutro učiniti ljepšim, ali još je važnije što su antioksidanti iz kave povezani s duljim životom. Kava, ako ju pijete u umjerenim količinama, je povezana sa smanjenim rizikom od bolesti srca, dijabetesa, depresije i pretilosti te određenih karcinoma. Antioksidanti iz kave dakle čuvaju zdravlje ali nikako ne biste trebali dodavati šećere ili vrhnja ako želite da ostane tako zdrava.

2. Jedite bogat doručak

Jaja na tostu od cjelovitih žitarica, uz tofu i povrće te zobenu kašu neka bude vaš odabir. Šećer za doručak nije dobra ideja jer potiče upalne procese te poručuje tijelu da pohranjuje masnoće, ističe Atmore. Možda ne razmišljate tako, ali posljedice konzumacije šećera se samo množe: Odrasle osobe koje oko 20 posto kalorija u danu unose putem šećera imaju i do 30 posto veće šanse za preranu smrt od osoba koje paze koliko šećera unose. Obilan ali zdrav doručak znači i unos proteina pa će tako dva jaja ponuditi 12 grama proteina dok jedan muffin od borovnica nudi samo 6. Prema procjenama više od polovine odraslih osoba ne unosi dovoljno proteina što može utjecati na kosti, mišiće i gubitak snage.

8 neočekivanih signala koji otkrivaju da nešto nije kako treba s vašim kostima

3. Čitajte dok jedete

Za vrijeme prvog obroka u danu otvorite novine ili čitajte novu knjigu. “Savjet je se da se mozak aktivira i kada jedete, čitanje je jednostavan zadatak koji će stimulirati mozak”, navodi Atmore. Prema istraživanjima, odrasla osoba koja čita će vjerojatno 14 godina kasnije doživjeti kognitivno propadanje od pripadnika svoje generacije koja ne čita.

4. Stojte na jednoj nozi kad perete zube

Potrebno je pronaći načini kako spriječiti propadanje koštano mišićnog sustava kako starimo, a sve kako bismo što dulje mogli funkcionirati samostalno. “Ako stojite na jednoj nozi kada perete zube, ojačat ćete ravnotežu i koordinaciju“, navodi osobni trener Robert Herbst. Za najbolje rezultate prakticirajte ovu naviku često.

5. Krenite u šetnju

Nije novost da redovita aktivnost je jedna od najboljih stvari koje možete napraviti za svoje zdravlje. Bilo kakva psihička aktivnost je odlična kada osoba stari.

“Ostati aktivan znači dati snagu mozgu”, navodi dr. Atomore. Pokušajte što manje sjediti kako biste zaštitili zdravlje srca, održali zdravu težinu i stabilnost šećera u krvi. Mnogi će se stručnjaci složiti kako je brzo hodanje najbolji način da se pokrenete i zaštite svoje zdravlje. Pokušajte biti aktivni barem 30 minuta svakog dana, 5 dana u tjednu. Ne postoji alternativa kretanju i fizičkoj aktivnosti kada je u pitanju jačanje imuniteta.

Jaka glavobolja, trnci u stopalima, tupa bol u leđima… Ovo su vrste bolova koje ne smijete ignorirati

6. Istegnite se

Vježbe fleksibilnosti i mobilnosti a možemo ih raditi kada god poželimo i koliko god puta želimo kroz dan. Razlog potonjem jest taj što su dotične vježbe niskog intenziteta i neće na umoriti, već upravo suprotno; dati nam malo energije za nastavak dana! Uz to, doprinosimo opuštanju zglobova što će olakšati neke zadatke tijekom dana, poput posezanja za knjigom na vrhu police. Osobni trener Jordan Hosbein savjetuje par kratkih serija istezanja u trajanju od 10 do 20 sekundi.

Dodirivanje nožnog palca: Stanite te torzo spustite prema podu s ispruženim rukama. Polako dodirnite nožne prste i kratko zadržite.

Istezanje prema stropu: Stanite uspravno i pružite ruke prema stripu, istežite ruke, noge i leđa.

Istezanje torza: dok stojite ispružite ruke prema stropu te se lagano nagnite na lijevu pa desnu stranu. Polako to radite.

Istezanje ramena: Desnu ruku povucite preko tijela i lijevom rukom ju povlačite prema prsima. Ponovite i s drugom rukom.

Istezanje kvadricepsa: držite se za stolicu radi stabilnosti te desnu nogu povucite iza sebe i primite ju s rukom. Ponovite i s drugom rukom.

Istezanje listova: Stanite tako da je jedna noga iza vas i pokušajte petu noge držati na podu dok se lagano naginjete prema naprijed. Ponovite s drugom nogom.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo