Ljepota

Ljepota

Svi pričaju o retinolu! No, smijete li ga koristiti i koje kombinacije obavezno u njezi izbjegavati?

Čini se da više nema njege bez retinola – svi pričaju o retinolu, a i sve češće ga se pokušava uklopiti u njegu.

Retinol je već neko vrijeme zvijezda u beauty industriji te svi luksuzni brendovi razvijaju preparate s retinolom. Čudesan je sastojak u borbi protiv starenja kože, sitnih bora, ali i akni. Retinol bi mogao biti upravo ono što nedostaje u vašoj beauty rutini, slaže se i dr. sc. Ivana Nola, spec. dermatovenerologije.

Pa u čemu je točno stvar?

“Retinol predstavlja A vitamin. Retinol se smatra zlatnim standardom za proizvode protiv starenja i to s dobrim razlogom. Briše ključne znakove starenja minimizirajući bore te podižući i učvršćujući kožu. Preparati s retinolom dostupni su na tržištu bez recepta, no takvi preparati sadrže izrazito nisku koncentraciju retinola, dok znatno učinkovitiji preparati s A vitaminom mogu se dobiti isključivo na recept, jer spadaju u grupu lijekova. Takve kreme-lijekovi sadrže retinoičnu kiselinu. Njihovom uporabom moguća je snažnija iritacija, stoga uporaba ovih krema-lijekova provodi se pod kontrolom dermatologa”, objašnjava doktorica Nola i dodaje:

Retinol se može uključiti u njegu kože već u dvadesetima s obzirom na sposobnost regeneracije kože. Djeluje općenito kao anti-age te na regeneraciju i onih stanica koje su oštećene suncem, a koristi se i u njezi kože sklone aknama, kao i u terapiji ožiljaka. Gotovo da nema kože koja treba izbjegavati retinol jer i kod najosjetljivijih koža retinol se može primijeniti, samo ritam uporabe valja prilagoditi, kao i kombinaciju primjene hidratantnih pripravaka.

U koje mitove o retinolu trebate prestati vjerovati?

Ovisno o životnoj dobi prilagođava se i oblik pripravka s A vitaminom, a ovisno o tipu kože ovisi učestalost primjene. Nekima odgovara 2 do 3 puta tjedno, dok drugima odgovara svakodnevna primjena. Postoje mitovi o retinolu koje treba razjasniti. Jedan mit je da se retinol ne smije koristiti tijekom ljeta. Istina je da retinol čini kožu nešto osjetljivom na sunce, no korištenjem šešira i visokog zaštitnog faktora koža lica je zaštićena. Sljedeći mit je da retinol ne smiju koristiti osobe s osjetljivom kožom. Naime, i jako osjetljiva koža može koristiti retinol, no valja naći adekvatni ritam primjene. Retinol ne može ništa zamijeniti iako neke učinke retinola mogu pokazati i AHA ili BHA kiseline, koje se mogu kombinirati s retinolom, no nikako bez stručnog savjeta, upozorava liječnica.

Estetsko oblikovanje tijela bez odlaska “pod nož” – ovo su tretmani koji pomažu

IZBJEGAVAJTE: RETINOL I HIDROKSI KISELINE

Retinol je često korišten kao magičan dodatak protiv starenja kože, a alfa hidroksi kiseline su hvaljene kao savršeno sredstvo za „peglanje“ bora. Kako se koriste za postizanje sličnih rezultata, svako bi pomislio da ih je dozvoljeno koristiti u isto vrijeme. No poznati dermatolog iz New Yorka, Joshua Zeichner, ističe da ova kombinacija može uzrokovati iritacije. „Radi se o dva jaka proizvoda koji, ako se kombiniraju, mogu izazvati reakciju na koži“, dodaje.

KORISTITE: RETINOL I HIJALURONSKU KISELINU

Većina dermatologa voli nabrajati sve dobrobiti retinola, a svaki će vas upozoriti i na to da isušuje kožu.

„Retinol je poznat po tome da može izazvati iritacije na koži, posebno ako joj ne pružate dovoljno vlage. Odličan je alat za regeneraciju stanica i poticanje obnove kolagena, dok će hijaluronska kiselina koži dati vlagu i tako ju učiniti sjajnom i zategnutom.“, pojašnjava dr. Zeichner.

IZBJEGAVAJTE: BENZOIL PEROKSID I RETINOL

Nije važno koji je vaš tip kože, ovo je kombinacija koju morate izbjegavati. Benzoil peroksid se koristi kao tretman protiv akni, a sam po sebi je iznimno jak. Kada se miješaju, uzrokuju suhoću kože, guljenje i pojavu flekica. Neka istraživanja navode kako benzoil peroksid može poništiti sav efekt retinola.

RETINOL I AKNE

Ako se bez obzira na sve pokušaje ne možete riješiti akni, retinol bi mogao pomoći. Kada se stavi na kožu, može odčepiti pore i tako dozvoliti drugim sastojcima da prodru u kožu.

Kako se koristi: Malu količinu kreme koja sadrži retinol stavite na lice jednom dnevno 20-30 minuta nakon pranja lica.

Što još morate znati: Prilikom prvog korištenja možete primijetiti crvenilo, ljuštenje kože ili pogoršanje stanja s aknama. Spriječiti možete tako da koristite preparat svaka dva dana dok se koža ne navikne.

RETINOL I BORE

Tretinoin je prvi retinol odobren za tretiranje akni. Djeluje tako što povećava proizvodnju kolagena te stimulira rad krvnih žila što kožu čini sjajnom. Retinoli koji se mogu kupiti bez recepta ne moraju tako dobro djelovati protiv bora koliko to može tretinon kojega prepisuje liječnik.

Kako koristiti: Nanesite na lice, vrat, prsa, ruke i laktove dva puta u tjednu.

Što još morate znati: Potrebno je 3-6 mjeseci kako bi se poboljšanje vidjelo.

RETINOL I BRADAVICE

Liječnik može prepisati retinol kao pomoć kod rješavanja bradavica, posebno kada su svi ostali tretmani bili bezuspješni. Djeluju tako da sprečavaju rast bradavica.

Kako koristiti: Pratite upute liječnika kada ga koristite u ovu svrhu. Takve kreme je možda potrebno koristiti mjesecima prije nego se primijete rezultati.

Što je potrebno znati: Retinol je možda najbolji tretman za bradavice koje se nalaze na stražnjoj strani ruku.

KADA JE POTREBAN OPREZ?

Iako je pomoć kod mnogih problema kože, ponekad je potrebno biti oprezan, jer može uzrokovati:

  • Suhoću lica i iritacije
  • Promjene u boji
  • Osjetljivost na sunce
  • Crvenilo ili pojavu plikova

7 znakova koji otkrivaju da vam koža vapi za dobrim pilingom

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo