Ljepota

Ljepota

BB, CC i DD kreme – šifra za savršen ten

Kozmetičke oznake BB, CC i DD – snalazite li se u takvoj abecedi? Riječ je o tri generacije “inteligentnih” proizvoda koji istodobno njeguju, toniraju i štite kožu te sprečavaju bore.

“Križanci“ kreme i pudera obećavaju besprijekoran ten u samo jednom potezu. Najpoznatiji su kao BB kreme koje su u posljednje dvije godine preplavile tržište, a uskoro su uslijedile CC kreme, pa DD kreme… Što se skriva iza zvučnih i naizgled jednostavnih, ali mnogima nerazumljivih naziva?

Sve je počelo potkraj šezdesetih godina prošloga stoljeća u Njemačkoj gdje su se posebni “balzami“ koristili za umirenje i zacjeljivanje kože nakon jakih pilinga i laserskih tretmana. Korejske medicinske sestre donijele su balzam iz jednog njemačkog kozmetičkog laboratorija u Koreju gdje je otkriveno njegovo blagotvorno djelovanje na problematičnu kožu. A kad su ga korejske filmske zvijezde počele hvaliti kao “čarobnu BB kremu“ za lijep ten, Azijom je zavladala prava pomama.

BB kreme započele su pohod na svjetsko tržište kao preparati za svijetlu, porculansku put kakvu Azijatkinje smatraju idealnom, no ubrzo su se pojavile i u toniranim verzijama koje su udovoljavale zapadnjačkoj viziji savršena tena sa “zdravim“ daškom preplanulosti.

BB kreme svojevrsne su nasljednice toniranih krema, ali još naprednije i “prirodnije“. Ujedinjuju svojstva hidratantne kreme, tekućeg pudera i korektora; održavaju svježinu i madolikost kože štiteći je od štetnih vanjskih utjecaja. Sadrže “pametne“ pigmente koji reflektiraju svjetlost i navodno se mogu prilagoditi svakom tonu kože.

Nije dugo trebalo da se BB kreme počnu “dorađivati“ pa su se ubrzo pojavile CC kreme za koje se tvrdi da imaju lakše teksture, a bolje prikrivaju “kolorističke neujednačenosti“ poput crvenila, mrlja, bljedila… Najnovije su DD kreme – reklamiraju se kao superproizvodi koji ujedinjuju svojstva BB i CC krema, s još moćnijom zaštitom od bora.

BB – svestrani beauty balm

Izvorni naziv BB krema kratica je engleskog izraza blemish balm (balzam protiv mrlja odnosno nepravilnosti), a danas se oznaka BB najčešće prevodi kao beauty balm (balzam za ljepotu). BB kreme daju koži “sve u jednom” njegujući je poput hidratantne kreme i prekrivajući nepravilnosti poput tekućeg pudera, a istodobno štite od sunca te drugih vanjskih utjecaja. Združenim djelovanjem “pametnih” pigmenata i njegujućih sastojaka ten jednim potezom postaje ujednačen, svjež i baršunasto gladak.

CC za korekciju nepravilnosti

CC je kratica za color correcting (popravljanje odnosno poboljšanje boje) ili complexion correcting (poboljšanje tena). CC kreme smatraju se naprednijom generacijom BB krema jer imaju lakše teksture, a ipak omogućuju bolju pokrivenost te sadrže više njegujućih sastojaka. Osmišljene su prije svega za “korekciju” boje kože tako da prikrivaju crvenilo, mrlje, pretjerano bljedilo… Obično sadrže pigmente koji raspršuju svjetlost, pa se preporučuju i za oživljavanje sivog, umornog tena.

DD hibridi protiv bora

Priča o DD kremama započela je tako da je kratica DD (daily defense – dnevna zaštita) bila predviđena za njegu tijela i stopala. No ubrzo su prevladale DD kreme za lice s različitim tumačenjima oznake: osim daily defense, kreme su dinamične i multifunkcionalne (dynamic do-all) ili naglašeno dermatološke (dermatology defining). DD kreme nazivaju se hibridima BB i CC krema jer kombiniraju njihova svojstva, uz još jači anti-age učinak.  

I.V.  

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo