Ljepota

Ljepota

Cirkon na zubu – može li ukrašavanje biti opasno?

Foto: Shutterstock

Iz vremena naših djedova i baka najpopularnije ukrašavanje zuba bilo je zlatom. Zlatne plombe bile su statusni simbol, a danas su pristupačniji i diskretniji nakit cirkoni.

Ukrašavanje zubi nije trend modernog društva. Seže daleko u povijest i bio je statusni simbol. Zlato se stoljećima koristilo za popravljanje zubiju no s obzirom na cijenu nije bilo dostupno običnim građanima. Najbolje je služilo za popravljanje stražnjih zubi i kutnjaka jer je zlatna površina idealna podloga za mljevenje hrane. U 50-im i 60-im godinama 19. stoljeća to je bio jedini materijal za popravljanje zbiju. Tko si ga nije mogao priuštiti morao se pomiriti sa vađenjem zuba što je ostavilo prazninu u čeljusti.

Zlatne plombe bile su pokazatelj financijske moći, a kasnije i dio mode. U današnje doba ukrašavanje zubi postao je pravi trend među svjetski poznatim pjevačima, a slijedile su ga i Madonna i Katy Perry. Madonnina ogrlica za zube bila je napravljena od 24 dijamanta, a dijamanti u čeljusti pjevačice Katy Perry vrijedili su više tisuća dolara.

No ako želite ukrasiti zube, a ne možete si priuštiti zlatne i dijamantne ogrlice za zube, a ljubitelj se ipak nečeg diskretnijeg, onda ćete obarati cirkone. Ako se bojite da će vam nakit oštetiti zube, u krivu ste.

“Tretmanom postavljanja nakita (najčešće cirkona) na zube ne oštećuje se caklina jer je to vrlo nježan postupak. Potpuno je bezbolan, vrlo jednostavan i ni na koji način ne oštećuje zub ili zubnu caklinu. Prilikom postavljanja cirkona na zub, zub se ne brusi niti oštećuje. Za lijepljenje cirkona na zub koriste se materijali koji se inače koriste u stomatologiji tako da se može isključiti strah od kancerogenih djelovanja ljepila za postavljanje cirkona. Skidanje cirkona ne oštećuje zub jer se zub nakon skidanja polira i odstranjuje se višak materijala koji je ostao nakon cirkona.”, objašnjava Maja Jagodić-Štimac, dr.med.dent. iz Centra stomatologije dr. Štimac.

No, ipak upozorava da je vrlo bitno nakit stavljate kod stomatologa, a ne u samostalnoj kućnoj organizaciji.

Cirkon vam neće smetati na zubu, ali ipak pripazite da ne grickate orašaste plodove i sl. baš na tom zubu. Manja je vjerojatnost da će se cirkon oštetiti i otpasti.

Mia Bednaž

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo