Ljepota

Ljepota

Dehidracija nas čini umornima i napetima

Mrzovoljni ste? Ništa vam se ne da? Ne možete se koncentrirati? Možda je problem u tome što ste dehidrirali. Čak i blaga dehidracija može utjecati na vaše raspoloženje, tvrde američki istraživači.

Jednom kada osjetimo žeđ, u stvari smo jedan do dva posto dehidrirali, upozorili su stručnjaci Sveučilišta u Connecticutu koji su proveli dvije studije o utjecaju dehidracije na naše ponašanje.

“Dehidracija pogađa sve ljude, a pravilna hidratacija je jednako bitna za osobe koje cijeli dan rade za računalom kao i za maratonce, koji mogu izgubiti i do osam posto svoje težine u vodi za vrijeme natjecanja”, objasnio je Lawrence Armstrong, jedan od voditelja istraživanja.

Njegov je tim pratio mlade i zdrave osobe, prosječno stare 20 godina, a sve su redovito vježbale – svakog dana. Ispitanici su dobili zadatak hodati na traci za trčanje 30 minuta kako bi se izazvala dehidracija. Prethodno su noć prije popili dovoljnu količinu vode kako bi bili hidrirani.

Istraživači su usporedili rezultate njihovih kognitivnih testiranja iz vremena kada su bili dehidrirani s podacima kada su bili pravilno hidrirani, a testovi su uključili provjeru koncentracije, vrijeme reakcije, budnost, sposobnosti učenja, pamćenja i razumnog razmišljanja.

Mlade dehidrirane žene imale su blagu glavobolju, teško su se koncentrirale i osjećale su se umorno. Nisu imale problema s kognitivnim funkcijama, ali su smatrale kako su zadaci koje su dobile za rješavanje teški.

U drugoj su studiji istraživači ustanovili kako su se blago dehidrirani muškarci osjećali umorno, napeto i tjeskobno, no promjene raspoloženja bile su izraženije kod žena.

Kako znati jeste li dehidrirali ili ne? Najsigurniji način je da provjerite boj usvoje mokraće, savjetuje Armstrong, koja bi trebala biti svjetlo žute boje. Zdrave osobe bi trebale unositi oko osam čaša vode svakoga dana. Vodu nemojte brzo piti i ona ne bi smjela biti prehladna.

“Dovoljna količina vode bitna je za procese regulacije tjelesne
temperature koji su pogotovo značajni ljeti. Između ostaloga, voda je
potrebna za regulaciju probave i stolice, a njen nedostatak može
ugroziti naš krvožilni sustav, uzrokujući pad krvnog tlaka i
kratkotrajni gubitak svijesti zbog nedostatne prokrvljenosti mozga”, objasnio je dr. Mislav Čudić za portal Ordinacija.hr.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo