Ljepota

Ljepota

Dermatologinja otkriva što obavezno izbjegava za zdravlje i ljepotu kože

Jelena Meštrović Štefekov, dr. spec. dermatologije i venerologije/Žarko Bašić/PIXSELL

Jelena Meštrović Štefekov, dr. med. spec. dermatovenerolog, suradnica je portala Ordinacija.hr te ovom prilikom otkriva što biste trebali izbjegavati za zaštitu zdravlja i ljepote svoje kože.

Ona za gotovo ništa ne može reći “Nikada ne bih”, pa tako ni za ono što se tiče zdravlja kože. No ovih 5 stvari izbjegava kada je koža u pitanju… 

1. NEPROVJERENE, “MAGIČNE” PREPARATE 

One koji iza sebe nemaju nikakvu dermokozmetičku povijest, no agresivno se marketinški promoviraju, preparate nepoznatog sastava upakiranog u zaštićene šifre, često na bazi najegzotičnijih, rijetkih, bizarnih sastojaka, kao i preparate iz neprovjerene kućne radinosti. Ne mislim samo da im izostaje bilo kakav konkretniji učinak, već i da mogu ozbiljno naštetiti koži.

Na vrijeme prepoznajte znakove raka kože

2. POMODARSTVO

Samo zato što je nešto sada „hit“, često iz razno-raznih razloga, izuzev onih medicinski utemeljenih, u širokom luku izbjegavam. Marketinška industrija oduvijek je iskorištavala naše želje, nade i snove, no nikad nije bila ovako promišljeno okrutna kao danas. Sve ono što je „revolucionarno novo“ ne znači da je „revolucionarno dobro“. Nekad treba posegnuti i za preparatima/tretmanima koji su dugi niz godina na tržištu, onima koji su dokazali svoju učinkovitost i zato su još uvijek tu.

3. RAFINIRANE ŠEĆERE

koji akceleriraju procese starenja cijelog organizma pa tako i kože. No odmah ću priznati da obožavam slatko. Sve vrste slastica, bez iznimke. Ali izbjegavam (goli) šećer. Nikad ne šećerim kavu, čaj, ne pijem sokove niti gazirana pića, izbjegavam bombone, kekse.. Pijem vodu s iscijeđenim limunom, bez šećera. Općenito tijekom radnog tjedna jedem lagano, manje, kuhano ili pareno, izbjegavam večeru – i slatko. No vikendom redovito jedem „sve“, a ručak ili večera, osobito u društvu prijatelja ili obitelji, ne može biti kompletna bez deserta na kraju. Držim se tog principa već godinama – i odlično funkcionira.

Kako u kratkom roku izbaciti šećer iz prehrane?

4. NEDOSTATAK SNA

Moram odspavati 7-8 sati dnevno. Shvatila sam kroz godine da mi je to nužno potrebno kako bi funkcionirala „optimalno“. Nedostatak sna vidim i na svojoj koži i niti jedan tretman u tom slučaju ne pomaže.

5. SOLARIJ/PRETJERANO SUNČANJE

Mislim da ne moram navoditi razloge jer ih svi znamo. Na prvom su mjestu zdravstveni razlozi, ali i starenje kože koje niti jedan faktor ne potiče tako snažno kao UV zračenje.

Ovih se 5 zdravih navika uvijek pridržava dr. Petra Podobnik Brlečić

Ana Abrahamsberg/Večernji list

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo