Ljepota

Ljepota

Do lijepe i zdrave kose zimi

Lijepa i zdrava kosa želja je svake žene, no ponekad je ona teško dostižan cilj. Zimi suhi zrak i hladnoća dodatno oštećuju kosu, pa se i pravila njege mijenjaju u odnosu na ljepše vrijeme.

Redovito na kosu nanosite regenerirajuće maske koje će isušenu kosu nahraniti i učvrstiti. Ako želite izbjegavati kupovne kure, na raspolaganju su vam mnoge iz kućne radinosti. Samo zavirite u našu rubriku Spa@ordinacija.

Ako vodite bitku s prhuti, nemojte uvijek koristiti šampon namijenjem isključivo za tu svrhu. Pogotovo ako je riječ o onima koje ste dobili na recept. Oni s vremena na vrijeme mogu biti preagresivni i uzrokovati daljnje stvaranje “pahuljica“, a ne riješiti vaš problem.

Kada bojite kosu ili samo radite pramenove, izbjegavajte dodatno dorade frizure koje uključuju peglu ili električne uvijače za kosu. Toplina će dodatno oštetiti vašu kosu.

Opranu kosu nemojte silovito češljati jer vrlo lako možete oštetiti vlasi. Prvo ju promrsite prstima, a zatim češljem sa širokim zupcima napola počešljajte.

Ako kosu krotite gelom, voskom i sličim proizvodima za stajling, koristite idealnu količinu sredstva – kuglicu veličine lješnjaka, a ponekad svojoj frizuri dajte time-out. Izbjegavajte losione i gelove prepune kemikalija koji izravnjuju kosu i obećavaju baršunastu i svilenkastu kosu nakon samo jednog nanošenja.

Osobe koje imaju perut ili psorijazu na vlasištu trebale bi izbjegavati proizvode s uljima. Ona se ponašaju kao švedski stol za maleseziju i mogu pogoršati i naglasiti prhut.

Kosu rijetko vežite u rep ili pundžu, s obzirom da na taj način možete uzrokovati povlačenje kose ili ispadanje vlasi.

S vremena na vrijeme promijenite vrstu šampona koji koristite. Promijenite i marku, a ne samo linju. Ako imate masnu kosu, radije odaberite blagi šampon za često pranje, a ne onaj za masnu kosu.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo