Ljepota

Ljepota

Imate lomljive nokte? Ovi savjeti će pomoći

Naš pogled i divna kosa možda i jesu prve stvari koje će netko primijetiti pri susretu, ali zdravi i uređeni nokti su ono što se primjećuje nakon “prvog” pogleda.

Suhi, ispucali i lako lomljivi nokti noćna su mora svake žene, a nema te rašpice ili laka za obnovu koji će riješiti problem. No, postoji puno stvari kojima možemo spriječiti nastanak velikog problema.

Zaštitite ruke: Perete li suđe, obavezno ruke zaštitite gumenim rukavicama kako bi izbjegli doticaj s kemikalijama. Činite isto i pri obavljanju drugih kućanskih poslova jer su nokti izuzetno porozni te apsorbiraju vodu iznimno brzo. Ako vam se nokti listaju to bi moglo značiti da su upili previše vlage što može dovesti i do pojave gljivica ili infekcija.

Hidratacija je obavezna: Pijte puno tekućine kako biste ostali hidratizirani i iznutra.

Ne zaboravite na vitamine: Ako vam se nokti listaju ili su lomljivi moguće je da vam nedostaje i vitamina B i željeza. Povećajte unos omega-3 masnih kiselina zbog kojih će vaši nokti postati otporniji. Namirnice koje vas zanimaju su plava riba (losos, haringa, skuša, inćun, srdela, tuna), orašasti plodovi i lanene sjemenke.

Za vrijeme kritičnog razdoblja noktiju, kada su posebno tanki i ispucali, masirajte ih svakodnevno uljem koje sadrži vitamin E. Poboljšat ćete cirkulaciju, njegovati nokte i kožicu oko njih, a nokti će biti čvršći.

Ne pretjerujte s gel-manikurama: Teško se odreći savršenog izgleda noktiju nakon gel-manikure, ali bilo bi dobro da noktima ponekad dozvolite da se oporave od lampi kojima se gel fiksira i acetona pomoću kojega se on odstranjuje.

A. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo