Izgledajte 5 godina mlađe jednostavnim promjenama

koza, lice, bore, krema za lice

Estetski kirurzi, dermatolozi i kozmetičari tvrde kako nakon 40. godine možete imati mladenački lijepu i svježu kožu, međutim, često su njihove usluge preskupe za prosječni džep.

Međutim, na raspolaganju su vam koraci njege kože lica koje možete provoditi kod kuće i pri tom ne osiromašiti svoj tekući račun.

Izbjegavajte sunce

Stalno izlaganje sunčevim zrakama uzrokuje tamne mrlje na koži, na početku male bore, a zatim one dubinske, isušuje kožu, te vodi do "viseće kože".

"Sunce ubrzava sat starenja. Oko 40. godine prijeđete tu granicu kada su kolagen i elastično tkivo iskusili dovoljno oštećenja i primjećuju se promjene. Pogledate se u ogledalo i više ne možete ignorirati ovu činjenicu ili ju lako prekriti", tvrdi dr. Doris Day, profesorica dermatologije Medicinskog centra Langone Sveučilišta u New Yorku.

Zaštitite svoju kožu kremom za sunčanje tijekom cijele godine, a ne samo kada ste na ljetovanju. Imajte na raspolaganju široki spektar UVA zaštite jer upravo ove zrake uzrokuju bore i nagrđuju boju kože, čineći ju starijom nego što ona jest.

Bolje rezultate možete dobiti ako u zaštitu uključite antioksidanse koji štite naše tijelo od slobodnih radikala koji uzrokuju stanično oštećenje. Anitoksidansi kao što su vitamini C i E poboljšat će djelovanje kreme za sunčanje i neutralizirati štetu koju su UV zrake prouzročile.

Kroz pet mjeseci ovako zaštićena koža doimat će se pet godina mlađom, bit će glatka, a njena će boja biti ujednačena, tvrde stručnjaci. Važno je svakodnevno zaštititi kožu i izbjegavati dugotrajno sunčanje, tj. izloženost sunčevim zrakama.

Za peglanje bora koristite retinol

Istraživanjima je dokazano kako retinoli pomažu ublažiti izgled borica i mrlja na koži, te povećavaju stvaranje kolagena. "Ovi derivati vitamina A imaju bolji pregled uspješnosti nego druge kreme za smanjenje bora", tvrdi dr. Richard Glogau, klinički profesor dermatologije Sveučilišta u Kaliforniji.

Najveći nedostatci retinola su njihove nuspojave – crvenilo i guljenje kože. Međutim, s vremenom koža će postati tolerantnija na ove pojave, koje bi se trebale smiriti između šestog i 12. tjedna korištenja. Stručnjaci preporučuju nanošenje količine veličine graška noću (sunce umanjuje učinkovitost retinola), a postupak ponovite svaku drugu ili treću noć kako bi se koža navikla.

Nakrcajte se antioksidansima

Antioksidansi neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala – čestica koje uzrokuju oštećenje stanica kože zbog sunčeve svjetlosti, a mogu dovesti do raka. Antioksidansi također štite naš najveći organ od "napada" iz okoliša, poput onečišćenog zraka ili pušenja. Dok se još uvijek vode rasprave o tome mogu li oni poništiti oštećenje kože napravljeno učinkom sunca, stručnjaci tvrde kako donose umjereno posvjetljenje kože, čija boja izgleda ujednačeno.

Opskrbite se antioksidansima iznutra – prehranom, jednako kao i izvana – kremama! Tražite vitamine C i E, šipak, goji bobice, soju, zeleni čaj i koenzim Q10.

Za rezultate, antioksidansi moraju biti vaša svakodnevica barem pet do šest mjeseci. Tek će tada vaša koža izgledati ujednačena, a sitne će se bore umanjiti.

Spavajte

Neprospavane noći pridonose lošem izgledu kože – gubimo sjaj, oči su crvene, a kapci su natečeni. Jednako tako se kortizol, hormon stresa, povisuje a kronično visoka razina kortizola vas može postarati i dovesti do razgradnje kolagena u koži, tvrde stručnjaci.

Odaberite uvijek isto vrijeme odlaska na počinak i izbacite stres iz spavaće sobe: pola sata prije zaboravite na mobitel, e-mailove, televiziju i slične distrakcije. Razina kortizola se snizuje za vrijeme spavanja, vježbanja i nakon seksa, stoga se vođenje ljubavi preporučuje za lijepu i zdravu kožu.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!