Ljepota

Ljepota

Jedni kažu da čine čuda, drugi da uništavaju… Evo što morate znati o uljima za kožu

Shutterstock

Za njegu kože se upotrebljavaju različita ulja, ovisno o tipu kože. Ulja se mogu upotrebljavati u obliku sredstva za čišćenje lica, losiona i maski. Saznajmo koji je ulje najbolje za određeni tip kože.

Postoji li bolji osjećaj od masiranja kože luksuznim uljem… Ne samo da izgledaju lijepo na policama, već i na koži. 

Ako postoji tema koja će podijeliti mišljenja u sobi punoj dermatologa onda su to ulja…

Cijelo vrijeme kosu perete pogrešno! 10 savjeta kako je najbolje njegovati tijekom zime

Dok jedni tvrde da bi se pod svaku cijenu trebala izbjegavati, drugi glasno šire informaciju kako bez ulja nema kvalitetne njege lica. No, kako ulja postaju sve popularnija možda je vrijeme da se o njima nešto više nauči. 

Ulje ne hidratizira kožu 

Ali to ne znači da u sebi nemaju ništa hidratantno. Vjerojatno ste malo zbunjeni, ali radi se o važnoj stvari, kako napominje dr. Maryam Zamani: ” Ulja imaju sličnu strukturu lipida kao koža pa pomažu kod obnavljanja kože i reguliranja barijere koja je odgovorna za proizvodnju ulja. To vodi do obnovljene i hidratizirane kože. Ulje ne djeluje hidratantno ali osigurava da se vlaga u koži i zadrži”.

Različita ulja različito djeluju

Nisu sva ulja ista i to se mora zapamtiti. Ulje čajevca čisti kožu i smatra se odličnim sredstvom za njegu. “Ulja su dobra za svaki tip kože, dokle god su dio određene rutine koje vaš tip kože zahtjeva”, tvrdi dr. Zamani.

Ulja mogu pomoći suhoj kože

Ako je ovo problem vaše kože, dobra je vijest da možete koristiti ulja koja god vam odgovaraju ali koristiti prethodno i dodatnu hidrataciju. 

Nikad ne stavljajte na lice ulje i kremu sa zaštitnim faktorom

Ako ne izlazite iz kuće bez zaštitnog faktora, morate pripaziti kada i kako ako koristite ulja. “Ulja mogu utjecati na promjenu formule kod krema pa nećete imati zaštitu kakvu ste mislili da imate. Najbolje je nanijeti kremu i pričekati da se potpuno upije u kožu a tek onda dodati ulje”, zaključuje dr. Zamani.  

Sedam mitova o atopijskom dermatitisu – koji od njih su istiniti?

A.A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo