Ljepota

Ljepota

Jesu li vaša stopala spremna za ljeto?

Sezona suhog zraka, vlažnih pločnika i teške obuće vjerojatno vas je ostavila s ispucanim, oštećenim stopalima, lomljivim nožnim prstima i zadebljalom kožom?

Evo brzog plana kako se ponovno možete spremiti za sezonu sandala:

Započnite s kupkom

Stopala uronite u toplu vodu na barem pet minuta dok koža ne omekša (ili barem postane nježnija). U kupku možete dodati i malo soli za kupanje. Nakon toga rašpicom za stopala ili kamenom plovučcem odstranite zadebljalu kožu. Nemojte koristiti oštre predmete kako biste stopala riješili mrtvih stanica –  radije to ostavite rukama stručnjaka.

Pobrinite se za nokte

KupkaZaobljeni rubovi noktiju omogućuju lakše urastanje. Nokte odrežite što je ravnije moguće i zatim rašpicom izgladite sve neravnine.  

Riješite se kutikule

Nanesite kremu ili ulje na kutikulu nokta i pričekajte nekoliko minuta da se sredstvo dobro upije. Zatim posebnim štapićem lagano potisnite kožu unatrag. Kutikulu nikada nemojte rezati, jer ona štiti vaš nokat od infekcija.  

MasažaKrema, krema, krema

Redovito mažite stopala i noge losionom i nemojte štedjeti na količini. Kremu dobro utrljajte u stopala i prostor između prstiju, a višak odstranite jer vlaga pogoduje nastanku gljivica. Ako su vaša stopala jako suha, namažite ih kremom, omotajte folijom ili ručnikom i pričekajte neko vrijeme, dok koža ne omekša.  

Masirajte stopala

Brza, kratka masaža stopala ne samo da je vrlo ugodna, već potiče cirkulaciju krvi. Kada nanosite kremu, lagano počnite masirati stopala; počnite od Ahilove pete, malo rotirajte zglob, i spustite se prema jastučićima stopala i prstima.  

Dašak zraka

Ako su vaši nožni prsti žuti i diskolorirani, vjerojatna vam je prva reakcija posezanje za lakom za nokte. Nemojte to učiniti! Vjerojatno vam je potrebno ulje čajevca, sprej protiv gljivica ili čak i malo kisika koji će vratiti zdravu boju noktima. Ako redovito idete na pedikure, lak za nokte skinite na nekoliko dana (između dvije pedikure), kako biste prstima pružili priliku da dišu.  

KremaZaštitite stopala od sunca

I vaša stopala trebaju adekvatnu zaštitu protiv sunčevih zraka. Ako se ne zaštitite, u najboljem ćete slučaju imati zanimljiv, prošaran uzorak na stopalima,  a u najgorem opekline od sunca.  

Pobrinite se za neugodan miris

Redovito pranje, čišćenje i održavanje nogu suhima spriječit će neugodan miris, iako je određen miris neizbježan jer stopala imaju više žlijezda lojnica nego drugi dijelovi tijela. Možete nanijeti malo običnog pudera na stopala kako biste kontrolirali miris. Ako se i dalje previše znojite, razgovarajte sa stručnjakom – možda je u pitanju neko ozbiljnije stanje.

D. Š. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo