Ljepota

Ljepota

Kako kod kuće očistiti skupocjeni nakit?

Shutterstock

Nije samo dovoljno posjedovati skupi nakit od plemenitih metala i dragog kamenja, potrebno ga je također i održavati čistim, kako i on zavređuje. Osim što čisti nakit estetski izgleda lijepo, njegovim redoviti čišćenjem održat ćete njegovu pravu vrijednost i značaj.

Za veće popravke i čišćenja vrijednog nakita obratite se zlatarima, no ako je riječ samo o uklanjanju nakupljenih nečistoća i vraćanju sjaja, to definitivno možete učiniti vrlo lako kod kuće.

Evo nekoliko praktičnih savjeta kako očistiti nakit:

1. Amonijak

Pomiješajte amonijak u omjeru 1:4 te uronite nakit na nekoliko sekundi. Nakon toga ga odmah obrišite čistom pamučnom krpom. Tvrdokorniju prljavštinu uklonite mekanom četkicom za zube.

2. Ocat

Srebro ili bilo koji drugi nakit koji ima tragove oksidacije možete očistiti octom i sodom. Jednu čašu octa pomiješajte s tri žlice sode te ostavite da se namače nekoliko sati. Nakit nakon toga isperite u vodi i osušite.

3. Pasta za zube

Pastu za zube prstima dobro utrljajte na nakit, pričekajte 10-ak minuta, protrljajte vlažnom pamučnom krpom te do kraja isperite pod mlazom vode i na kraju posušite. Pastom za zube možete očistiti i nakit koji nije od plemenitih metala.

4. Soda bikarbona

Za čišćenje nakita možete koristiti i samo sodu otopljenu u vodi. U pola decilitra vode otopite tri žličice sode te unutra stavite nakit na nekoliko sati. Nakon toga isperite i dobro obrišite nakit suhom pamučnom krpom. Još jedna od mogućnosti je da umjesto u vodu, sodu stavite u pola decilitra piva.

5. Kečap 

Srebrni nakit može poprimiti crnu boju,  a takve mrlje najlakše briše kečap. Dovoljno je nakit uroniti u kečap na nekoliko minuta ili ga ispolirati četkicom za zube umočenom u kečap. Nakon toga treba ga isprati u vodi i obrisati krpom.

6. Deterdžent i voda (za zlatni nakit)

U kipuću vodu stavite deterdžent za rublje te ostavite nakit uronjen kojih sat vremena, nakon toga uronite ga u hladnu vodu. Osušite nakit, koji bi trebao imati svoj originalni sjaj.

7. Alkohol

Alkohol možete koristiti za čišćenje nakit od plemenitih metala i dragog kamenja, ali isto tako i nakit od poludragog kamenja. Sve što trebate je uroniti nakit u alkohol i dobro ga obrisati čistom pamučnom krpom, pri tome uklanjajuću nakupljene nečistoće.

Još nekoliko praktičnih savjeta

Vaš je osobni izbor koliko ćete brige polagati svojem dragocjenom nakitu. No, ono što će vam svi savjetovati je da nakit ne nosite za vrijeme tuširanja, kupanja u moru, bazenu, da skidate prstene za vrijeme pranja ruku i obavljanju kućanskih poslova, odnosno da ga ne izlažete različitim kemikalijama – sapunicama, kremama, sredstvima za čišćenje itd.

Kad ne nosite srebrninu i zlatninu, uvijek ju držite u originalnoj kutiji u kojoj je kupljena ili u pamučnoj krpi, kako bi maksimalno spriječili dovod zraka i vlage te površinska oštećenja. Biserni nakit, također, pohranjujte u originalnoj kutiji u kojoj ste ga kupili. Stavite ga na kraju, nakon što ste se obukli, nanijeli kozmetiku i slično. Nakon nošenja skinite ga prvog, a tek onda odjeću i sve ostalo. Prije nego što ga pohranite u kutijicu, obrišite ga suhom pamučnom krpom.

Ordinacija.hr

Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo