Kako lakovi utječu na nokte? - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Kako lakovi utječu na nokte?

Već i vrapci na grani znaju za recesijske mjere uljepšavanja i učinak ruža za usne. Prema mnogim pokazateljima, lak za nokte u velikom je broju zemalja zamijenio glavni komad šminke koji žene kupuju kako bi se bolje i ljepše osjećale za manje novca. Unatoč recesiji, prodaja laka za nokte ruši rekorde

Za potpuni dojam ili poboljšani izgled, odaberite lak za nokte kojim možete za malo truda transformirati svoj izgled.

No ljepota ponekad dolazi s cijenom koju morate platiti. Često korištenje odstranjivača laka za nokte može ih oslabjeti i učiniti lomljivima ili pak osušiti kožicu, a UV lampe mogu dovesti do raka kože, upozoravaju stručnjaci. Ako se pravilno hranite i redovito njegujete svoje ruke kao što njegujete ostatak tijela, ne biste trebali imati problema.

Charles Revson prvi je ženama podario lak za nokte 1932. godine, kada je utemeljio kozmetičku kuću Revlon. Od njegovih dana je industrija uvelike napredovala te se žene mogu počastiti standardnim lakom za nokte, umjetnim (akrilnim) noktima koji se lijepe na prirodne, gel manikurom koja dulje traje od obične manikure ili pak shellac manikurom koja predstavlja hibrid između laka za nokte i gela. Ona osigurava dvotjednu postojanost boje koja se ne guli.

Uspoređujući gelove i lakove za nokte, dermatologinja Wendy Roberts je za vrijeme godišnjeg kongresa Američke akademije za dermatologiju objasnila: “Gelovi su bolji zbog boje i brzine sušenja. Nikad se ne otkrhaju, a izgledaju svježe i čisto. Manikura je brza i nema razmazivanja. no kako biste to postigli, trebate svoju ruku staviti u malo solarij, u kutiju s UV lampom”.

Upravo je ovaj korak štetan jer može dovesti do razvoja raka kože. “Lak za nokte je zdraviji, bez sumnje. Ne postoji rizik od raka kože. najsigurniji način je odvojiti malo vremena i dopustiti noktima neka se osuše na zraku”, savjetovala je dermatologinja Roberts.

Lakovi sadrže organske pigmente u otapalu, a ako su ti pigmenti dozvoljeni, šanse su da neće izazvati kontaktni dermatitis ukoliko dođu u dodir s kožom (u suprotnom su simptomi crvenilo, peckanje i upala).

Na što trebate paziti kod čestih manikura?

Nema razloga da redovito ne uređujete svoje nokte. Manikura je zdravo rješavanje kožice oko noktiju koja se ne smije rezati i ne bi ju smjeli pustiti neka sama raste u nedogled. Nakon hidratacije i omekšavanja, potisnite ju štapićem od ružina drva i taj ritual ponavljajte svakog tjedna.

“Morate biti svjesni da često uklanjanje laka za nokte isušuje i stanjuje nokte te može biti uzrok njihove lomljivosti, slično kao što se događa s kosom. Potražite kozmetičara koji se brine o zdravlju noktiju. Ako redovito odlazite na manikuru, dobro ulje za hidrataciju ili krema bi trebali biti dio vaše manikure”, objasnila je Roberts.

Vaša bi prehrana trebala osigurati potrebne vitamine i minerale za zdrave i čvrste nokte. Birajte namirnice bogate vitaminima B skupine, cinkom i vitaminom C.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo