Kako odabrati savršen puder? - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Kako odabrati savršen puder?

Već duže vrijeme upotrebljavate isti puder za lice i makar ste u početku mislili da je dobar ne samo za vaš izgled, kožu i džep, sada vam se nekako čini da jednostavno to nije ono što biste trebali svaki dan stavljati na lice? Tada je vrijeme da nešto poduzmete po tom pitanju.

Činjenica je da mnogo žena iz navike već godinama upotrebljava istu vrstu pudera, pri tome zanemarujući ne samo promjene na strukturi same kože nego i na inovacije proizvođača dekorativne kozmetike.

kJedna od osnovnih zadaća dekorativne kozmetike, pa tako i pudera je da prekrije sve vaše nedostatke na koži i istakne prednosti, a jedna od načina je, da osim odabira prave nijanse pudera te pravilnog nanošenja, odaberete puder koji je najbolji za kožu vašeg lica. Masna, suha, mješovita i osjetljiva koža imaju svoje zahtjeve što se tiče njege, pa nije niti drugačiji slučaj s puderima.

Koža ne služi samo kao zaštita tijelu od vanjskih utjecaja, ona je i odraz unutarnjeg zdravlja organizma. Svaki fizički ili psihički problem može utjecati na zdravlje vaše kože, pa je zbog toga vrlo važno da svakodnevno održavate pravilnu rutinu njege kože.

Vrste kože

Pravilna prehrana i higijena kože dva su najvažnija faktora o kojima se morate brinuti ako imate problema s masnom kožom. Istina je da je masna koža „otpornija“ na starenje, no ona za sobom povlači druge probleme, kao što je pojava akni, odnosno estetske probleme.

S druge strane suha koža je vrlo glatka i prozirna, no dok s jedne strane lijep izgled kože mogu vrlo lako narušiti visoke ili niske temperature, zagađenje i starenje. U odnosu na masnu kožu, suha koža stari brže, što znači vrlo ranu pojavu bora, pa je njezina pravilna njega s hranjivim kremama vrlo važna.

Ako spadate u onu skupinu koja ima normalnu kožu, smatrajte se sretnima. Normalna koža ima ideali pH i ne zahtijeva dodatnu njegu, samo standardno čišćenje, hidratizaciju i zaštitu od UV zračenja. Osjetljiva koža na žalost sa sobom povlači probleme koje ima i masna i suha koža, uz onaj nesretni dodatak – osjetljivosti, koji sve probleme još dodatno pojačava.

kKako odabrati puder?

Vrlo je važno da znate svoj tip kože kada tražite najbolji puder za lice. U trgovinama možete pronaći široku paletu pudera i svaki od njih je namijenjen određenom tipu kože.

Ono što je vaš osnovni zadatak je da pronađete puder koji će prekriti sve vaše nedostatke, a da se pri tome dobije dojam prirodnog izgleda i stapanja s kožom, bez da još jače ističe bore i ostale nedostatke.

Masna koža

Kada se radi o odabiru pudera za masnu kožu, držite se pravila „suprotnosti se privlače“. Masnu kožu karakteriziraju velike pore, te različite vrste prištića. Masna koža najviše se sjaji na području T-zone, odnosno, čela, nosa i brade, pa zbog toga trebate birati puder koji u sebi ne sadrži ulja, koji će prekriti sve nedostatke na koži, ali joj isto tako dopustiti da diše.

Polumatirani ili matirani puderi definitivno su opcija koje se morate držati. Ono što je često mana matiranih pudera da često ne daju željeli efekt što se tiče prikrivanja nedostataka na koži, pa vam zbog toga preporučamo bezbojni puder u kamenu ili mineralni puder u prahu koji dati dojam prirodnosti i ljepote kože, te upiti višak masnoće i spriječiti masni sjaj lica. Za blago masnu kožu, lagani i prozračan puder je savršena opcija.

Nemojte koristiti prste prilikom nanošenja pudera na masnu kožu, jer ćete samo s tim postupkom na lice nanesti još više ulja. Obavezno koristite spužvicu za nanošenje pudera.

kSuha koža

I dok masna koža ima problema s previše vlage i masnoće, suha koža ima problem s premalo. Osobe koje imaju suhu kožu već poznaju osjećaj zategnutosti i suhoće, posebno nakon pranja lica, zato im je osnovni cilj održavati kožu hidratiziranom, pa je i najbolji izbor u odabiru pudera onaj koji se bazira na ulju ili vodi. Puderi na bazi ulja daju osjećaj masnoće koži, pa zbog toga vrlo dobro pristaju suhoj koži. Osim toga, ako imate bore, ova vrsta pudera će stvoriti podlogu u kojoj će one biti manje vidljive.

Kada odabirete puder za suhu kožu, pobrinite se da ima hidratantna svojstva, te imajte na umu da tekući puderi imaju blaga hidratantna svojstva, te možda ne daju do kraja efekt koji vama treba. Zbog toga pobrinite se da prije toga nanesete kvalitetnu hidratantnu kremu.

Normalna koža

Kao što smo već naglasili, normalna koža najbliža je savršenstvu. Karakterizira ju glatka tekstura i savršena ravnoteža vlage i masnoće. Normalna koža ima vrlo male, gotovo nevidljive pore, izgleda lijepo i zdravo, a na njoj se vrlo rijetko može pronaći nedostatak.

Što se nas tiče, vama puder niti ne treba, osim ako želite da vam koža dobije određenu nijansu. Možete koristiti kremu u boji ili lagani proziran puder, jer vaš je cilj da samo na lice dodate malo boje i sjaja. Ako pak imate malo problema s T-zonom, preporučamo polumatirani puder.

Osjetljiva koža

Nije ni malo lako imati osjetljivu kožu i svaki dan se boriti sa suhoćom, peckanjem, crvenilom, prištićima pa čak i različitim infekcijama. Osjetljiva koža ne zahtijeva samo posebnu njegu, nego i više pažnje prilikom odabira pudera koji mora biti antialergijski, koji ne izaziva stvaranje prištića i bez umjetnih mirisa. Naša je preporuka da u tom slučaju koristite puder koji ne izaziva alergije, rađen je na bazi silikona, te ima SPF 15, što će vam dobro doći za vrijeme ljetnih mjeseci.

Izvor: Žena.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo