Ljepota

Ljepota

Kana: obojite kosu prirodnom bojom

Kana se dobiva iz osušenih listova egipatskog zimzelenog grma Lausonia Alba. Nakon branja biljka se suši na suncu, a potom se osušeni listovi zdrobe u zeleni prah. Ako se listovi uberu prije no što potpuno sazriju, proizvod se zove zelena kana i daje blažu nijansu crvene boje.

Ponekad se kana miješa s indigom kako bi se dobila “perzijska kana” koja kosu boji u plavo-crnu. Ostale varijante rezultat su miješanja kane s drugim biljkama, na primjer s kamilicom ili kaduljom.

Kako do željenog tona?

kRezultat koji ćete postići ovisi o prirodnoj boji vaše kose. Crnkama ili brinetama kana daje topao, crvenkast sjaj dok svjetlija kosa dobiva prekrasan crvenkasto-zlatni ton. Kana ne čini kosu svjetlijom i nije prikladna za plavuše ili kosu koja je više od 20 posto sijeda, bijela, obojena, izbijeljena ili s pramenovima, jer će joj dati neprirodnu narančastu boju.

Kanu treba ostaviti na kosi jedan do dva sata. Što se dulje drži, učinak je jači. Na intenzitet utječe i stanje vaše kose. Krajevi duge kose, na primjer, na jakom će suncu postati svjetliji od korijena, a tako djeluje i kana. Najbolje je ispitati kanu na nekoliko otpalih vlasi – dovoljne su one koje ostanu na četki – kako biste odredili koliko je dugo treba držati na kosi da se postigne željeni učinak.

Prirodna se kana obično miješa s vrućom vodom u glatku smjesu. U toj se fazi mogu dodati crno vino, čaj ih kava, koji pojačavaju ton. Smjesa se mora nanositi četkom, od korijena prema krajevima, na opranu i ručnikom osušenu kosu. Nakon što se oboji jedan pramen, treba ga odmaknuti na stranu i tako redom.

Kana ostavlja mrlje na koži i noktima pa stoga navucite gumene rukavice, nanesite kremu oko linije rasta kose i ušiju, a zaštitite i odjeću te pod kupaonice. Ako kosu nakon nanošenja kane prekrijete folijom ili plastičnom kapom a zatim je omotate ručnikom, zadržat ćete toplinu i pojačati djelovanje. Pošto istekne vrijeme koje ste odredili za držanje kane na kosi, kosu treba dobro oprati šamponom kako bi se uklonila i posljednja čestica boje.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo