Ljepota

Ljepota

Kosa: 7 rješenja za 7 problema

Imate problema s “cvjetanjem” vrhova i dosadnom peruti? Otkrivamo vam 7 rješenja za 7 problema.

1. Svrbi?

Upotrebljavajte šampone koji omogućuju dobro pranje i ispiranje. Kosu dugo trljajte šamponom i isperite u mnogo vode – vlasište često svrbi zbog loše isprane kose. Ako je potrebno, upotrebljavajte dermatološki šampon. Svrbež vlasišta mogu izazvati i prečesta pranja.

k2. Nema sjaja?

Krivac može biti loše pranje i ispiranje kose, no i preparati za bojenje uvijek oduzimaju kosi ponešto od sjaja. Savjetujemo vam da u tom slučaju obnovite boju, ali odaberite preparat koji daju i sjaj. Izbjegavajte pjene, gelove i sprejeve za kosu. Rabite li ih svakoga dana kosa je prljavija, ukruti se i postaje zagasita.

3. Perut?

Suha ili masna perut problem je isti, a uzrok je prekomjerno lučenje sebuma te ubrzano obnavljanje kože vlasišta. Imate li uvijek perut? Sigurno imate i “svoj” šampon protiv peruti koji nikad ne mijenjate. Potražite djelotvornije šampone. To su oni sastavljeni od sredstava za pranje, za eliminiranje odumrlih stanica i umirujućih tvari. Ako se perut javlja povremeno, nestat će operete li kosu klasičnim šamponom protiv peruti. Ako ne, potražite savjet dermatologa.

4. Beživotno “visi”?

Ako vam se kosa “objesi” samo u listopadu i ožujku, pripremite se unaprijed: jedite hranu bogatu željezom (jetra, crveno meso, povrće, vlasac, peršin) te voće puno vitamina C koji olakšava asimilaciju željeza (naranča, limun, kivi).

5. Ispada?

Imate li osjećaj da poslije nekog liječenja, operacije ili poroda pomalo gubite kosu, porazgovarajte s liječnikom. Vjerojatno ćete se morati odlučiti na tretman preparatima koji potiču ponovni rast kose. Obično su to vitaminski preparati. Posavjetujte se s liječnikom o medicinskim losionima, odnosno sredstvima koja djeluju protiv ispadanja. Budete li djelovali na vrijeme i ustrajno, zaustavit ćete ispadanje kose.

k6. “Cvjetanje” vrhova?

Ponajprije, podrežite kosu. Kako bi dalje rasla zdrava, izbjegavajte trajnu ondulaciju i minival, jako četkanje i učestalo bojenje. Preventivno, dva puta na dan prije raščešljavanja nanosite hidratantnu kremu za kosu. Češljanje uvijek započinjite od vrhova.

7. Postaje sijeda?

Imate li sijedu kosu, izbjegavajte preljeve ili kanu koja joj daje crveni ton! Postoje i šamponi posebno namijenjeni sijedoj kosi. Ako vam veći dio kose posijedi, što se s godinama događa, imate dva izbora: obojiti kosu “ton na ton” ili odlučiti se za potpuno novu boju kose.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo