Losos, kakao i samo jedan način spavanja spriječit će pojavu novih bora

oko, lijepa žena, bore, Shutterstock 412848658

Bore su dio starenja, to je jedina istina na koju možemo računati.

Osnovna su pravila vrlo jednostavna -  ako želite sačuvati mladolikost: Izbjegavajte sunce, koristite kreme sa zaštitnim faktorom, nemojte pušiti i koristite kreme za lice i tijelo.
Uz njih možete pripaziti spavate li na leđima i trebaju li vam naočale…

1. Spavajte na leđima

Ako stalno spavate u istom položaju možete očekivati nastanak „bora spavalica“ – bora koje se pojave na gornjem sloju kože i ne nestaju nakon što ustanete. Ako želite spriječiti pojavu ovakvih bora na obrazima i dekolteu, spavajte na leđima.

2. Jedite više lososa

Losos je odličan izvor proteina, koji je važan faktor kada je u pitanju zdrava koža. Sadrži i velike količine omega-3 masnih kiselina, a stručnjaci stalno naglašavaju kako one hrane kožu te zaustavljaju proces starenja, a samim time i nastanak bora.

Imate tanku kosu i očajni ste zbog toga? Ovih 8 savjeta će vam spasiti život!

3. Ne škiljite – nabavite naočale

Svaki pomak lica koji se ponavlja iz dana u dan sigurno će ostaviti traga. Ako se stalno mrštite, stalno će isti mišići stvarati male udubine na koži koje će se an kraju pretvoriti u bore. Dakle na vama je da držite oči širom otvorene i potražite naočale za vid ako su vam potrebne, ali ne zaboravite i na sunčane naočale koje mogu zaštiti kožu oko očiju od štete koju može nanijeti izlaganje suncu, ali će posjediti i da ne škiljite.

4. AHA kiseline - Alfa hidroksilne kiseline

 Ove će prirodne kiseline s kože ukloniti mrtve stanice i tako spriječiti pojavu pora, tankih bora i onih površinskih, posebno oko očiju. Jače verzije ove kiseline mogu pomoći pri proizvodnji kolagena u koži, proteina koji je održava čvrstom i zategnutom. Korištenjem kiselina koža može biti osjetljivija na sunce pa ne zaboravite na kreme sa zaštitnim faktorom.

5. Ne pretjerujte s pranjem

Čestim pranjem lice lišavate prirodnih ulja i vlage koje štite od nastanka bora. Kako ne biste oprali zaštitu, koristite nježne sapune ili gelove. Nježno rukama trljajte lice.

6. Ne zaboravite na vitamin C

Neke su studije pokazale kako kreme s vitaminom C mogu pojačati proizvodnju kolagena u koži, uz će on štititi od štete koje uzrokuju sunčeve zrake te spriječiti pojavu mrlja. Upravo je ovaj vitamin nad vitaminima jedan od ključnih elemenata za zdravlje kože jer potiče rast tkiva i jača imunitet kože te pomaže u vraćanju elastičnost.

7. Koristite soju

Ovo sigurno niste znali ako soja poboljšava izgled kože i štiti ju od bora. Stručnjaci savjetuju da se nanosi na kožu ili pije kao suplement kako bi se oporavila od štete i zaštitila od sunca. Navodno će kožu održati čvrstom i izjednačiti ton.

Masaža lica bolje je rješenje od većine krema! Kozmetičarka pojašnjava kako je pravilno napraviti

8. Umjesto kave skuhajte kakao

Jedna je studija pokazala kako s visokim udjelom antioksidanata štiti kožu od štete uzrokovane izlaganjem suncu, poboljšati dotok krvi do stanica na koži te će zagladiti kožu.

A. A.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!