Ljepota

Ljepota

Michelle Pfeiffer o “čistim” parfemima: Bolest moga oca bila je poziv na buđenje!

Shutterstock

Linija parfema koju potpisuje Michelle Pfeiffer oslobođena je takozvanih toksičnih tvari. Što su oni? Evo što trebate znati o omiljenim mirisima.

Rečenica da je svijet pun štetnih kemikalija koje mogu uzrokovati rak, oštećenja živčanog sustava, hormonski disbalans i razne druge probleme postala je svojevrsna mantra. I dok je u svijetu nutricionizma “clean eating” već naveliko poznat i popularan, a podrazumijeva konzumiranje “prave” hrane a ne industrijski prerađenih namirnica, te izbalansirane obroke, u kozmetici se pojmom “clean” opisuju proizvodi koji koriste minimalan broj sastojaka, koji su netoksični i na koje su alergijske reakcije najmanje.

Devet trikova zbog kojih će koža nakon brijanja dulje biti glatka!

No “clean beauty” ima i svoju potkategoriju – “clean parfum”. Mogu li se mirisi uopće proizvesti na taj način? Glumica Michelle Pfeiffer nedavno je lansirala svoju “čistu” liniju parfema Henry Rose, koja je, tvrdi ona, potpuno lišena toksičnih tvari. Što to uopće znači?

Kako koža reagira u dodiru s parfemom, tj. izaziva li alergijske reakcije, ono je čemu se pridaje najviše pozornosti. S obzirom na to da se u bočici parfema krije miks mnogih sastojaka, čime se povećava vjerojatnost za alergijskom reakcijom, proizvođači traže nove sastojke koji mirišu i pri niskim dozama kako bi se smanjila izloženost.

Dakle, teži se minimalnim količinama sintetskih tvari, premda nema parfema za koji se može reći da u sebi nema kemikalija. No nije sve sintetičko i loše. Trenutačno su pod lupom najviše hormonalni disruptori, tvari koje oponašaju hormone uzrokujući hormonalnu neravnotežu i tako zbunjuju organizam.

Michelle Pfeiffer tvrdi da njezini parfemi nemaju ftalate, spojeve za koje neki tvrde da su kancerogeni i uzrokuju endokrini poremećaj, a drugi da su rizici zanemarivi. Ipak, u EU je većina ftalata ili već zabranjena ili na putu da to postanu. U SAD-u su, primjerice, ftalati zabranjeni u dječjim igračkama, ali ne i u kozmetici. Miris bez ftalata nešto je poput šunke bez glutena. Na lošem glasu su i parabeni, vrste konzervansa koji oponašaju hormon estrogen, potom parafinsko ulje, sulfati, umjetne boje, alkohol… Međutim, u pokretu čiste kozmetike jedna je stvar sjajna, a to je transparentnost sastojaka, što kozmetička industrija nije blagonaklono dočekala. To ne čudi jer čak tri četvrtine žena koje pate od migrena uzrok problema mogu tražiti u mirisima, jer je najčešći okidač upravo parfem.

Ljupka Gojić Mikić ovih 5 zdravih navika nikada ne preskače!

Bolest moga oca bila je poziv na buđenje!

Michelle Pfeiffer oduvijek je obožavala parfeme, ali ih neko vrijeme nije koristila, jer su je, kako je izjavila u jednom intervjuu za časopis Elle, plašile kemikalije “skrivene” u mirisnim bočicama. Nedavno je ova oskarovka predstavila svojih pet “clean” mirisa iz kolekcije Henry Rose, nazvane prema njezinoj djeci.

Kako to da ste se odlučili na proizvodnju parfema?

Opsjednuta sam parfemima, ali izabrala sam, čini se, najteži proizvod za ljepotu, a na to me nitko nije upozorio kad sam kretala u cijelu priču. Kad sam rekla da ću napraviti “čisti” miris, rečeno mi je: “Nikada nećeš dobiti 100% ekološke mirise!” Morala sam im dokazati suprotno!

Što je bio izvor te opsesije?

Kad sam postala majka, počela sam biti opsjednuta kemikalijama kojima izlažem svoju djecu. Otprilike u isto vrijeme, mojem je ocu dijagnosticiran rak, i to je bio pravi poziv na buđenje. To je doista promijenilo moj način života; počela sam paziti ne samo na to što jedemo nego i na to što stavljamo na kožu i čime sve izlažemo naša tijela. Razočaralo me to što brojni beauty proizvodi koje sam koristila i za koje sam vjerovala da su sto posto organski, to nisu bili. Tako sam odlučila napraviti svoj proizvod.

Tako ste napravili svoj…

Nije to išlo baš tako brzo. Trebalo je gotovo 10 godina od neke početne ideje do realizacije. Napokon sam se udružila s International Flavors and Fragrances i zajedno smo napravili formule s najboljim certifikatima, proizvod koji ima odobrenje od najstrožih čuvara okoliša. A i dalje miriše nevjerojatno dobro, što je najvažnije.

Osobni trener Emilije Clarke otkriva tajnu njenog prekrasnog tijela

D. Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto:  Matteo Chinellato/Shutterstock, lev radin/Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo