Ljepota

Ljepota

Moda za optimizam: nakit od recikliranih Kalašnjikova

Fonderie 47 je društveno-osviještena kampanja s ciljem “istrebljenja” Kalašnjikova iz ratnih zona Afrike, koje transformira u ekskluzivan nakit i modne dodatke.

Ogorčen nasiljem kojem je svjedočio za vrijeme svog posjeta Kongu, voditelj organizacije Founderie 47 Peter Thum pokrenuo je ovu kampanju kako bi privukao pažnju svijeta na ovaj problem te ondašnjem stanovništvu pružio malo nade i optimizma, prodajući luksuzni nakit iz simbola njihove patnje.

Thum je tada počeo otkupljivati zaplijenjene Kalašnjikove (procijenjuje se kako ih se diljem Afrike koristi 100 milijuna) od Konga i došao na ideju iz njih stvoriti prstene, ogrlice, narukvice i slične predmete koji se prodaju po vrtoglavim cijenama. Tako će kupci izdvojiti 275.900 kuna za prsten od zlata i platine s 18 karata, čelikom i dijamantima, zbog kojeg je uništeno 160 pušaka ili, recimo, 516.200 kuna za narukvicu.

Nakit

Osim što prodaja ovakvog nakita osigurava sredstva za povlačenje određenog broja pušaka diljem Afrike putem kanala koje podupiru ondašnje vlade, ona također omogućuje mladima na crnom kontinentu bolji život. Do danas je organizacija Fonderie 47 uspjela uništiti više od 25.000 Kalašnjikova.

Posljednju kolekciju za Fonderie 47 dizajnirao je James de Givenchy, nećak kultnog modnog dizajnera Huberta de Givenchyja.

“Vjerujem da sam bio suđen napraviti ovu kolekciju za Fonderie 47. Htio sam promijeniti način na koji ljudi gledaju na puške AK47 s kolekcijom Phoenix. S jajetom kao temeljem, kolekcija je hitrovita i optimistična. Htio bih da osoba koja nosi ovaj nakit osjeti sve različite puteve naše ljudske sudbine i zna kako je upravo ona omogućila najplemenitiji”, objasnio je James de Givenchy.

Nakit

Nakit

Nakit

Nakit

… i ne zaboravite nas lajkati na Facebooku. Nije
obavezno, ali je lijepo od vas! 🙂

K.P.
Foto: Fonderie 47

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo