Ljepota

Ljepota

Može li masažer za tjeme potaknuti rast kose? Provjerite što kažu stručnjaci

Shutterstock

Ti predmeti za opuštanje su dizajnirani kako bi potaknuli rast kose, ali što ustvari nude?

Osim što ćemo tako uživati kada nas frizer masira po tjemenu, masaža te vrste je i povezana s rastom kose. 

Kako većina nas ipak ne ide kod frizera svaki dan, proizvedeni su alati koje sami možemo koristiti za istu svrhu. Obično imaju jednu dršku i male masažere, prilično su jeftini i i obećavaju zdraviju kožu i opuštanje. Možda ipak razmišljate treba li uložiti sredstva u jedan takav predmet kada se ustvari možemo sami i masirati prstima? 

Kako bi konačno znali konkretne odgovore, Jennifer McCowan, stručnjakinja za kosu otkriva sve potrebne informacije. 

“Znanstvenici su otkrili poveznicu između masaže tjemena i poticanja rasta kose, a sve radi efekta kojeg takva masaža ima na folikul dlake”, navodi McCowan.
Dodaje kako je sigurno dobrobit masaže pojačana cirkulacija što će potaknuti kolanje krvi do tjemena. Upravo će taj proces do tjemena donijeti nutrijente ali i kisik, a upravo su to faktori koji pridonose rastu kose i jakoj i gustoj.

Ključna je riječ jaka kosa. Jedna je mala studija pokazala kako će korištenjem masažera biti potaknut rast kose, a smatraju kako će i stimulirati stanice u folikuli kose koje igraju veliku ulogu pri rastu kose, a mogu biti odgovorne i za njenu čvrstoću. 

Kako koristiti masažer za tjeme? 

Dobra je stvar što će svi imati koristi od masaže tjemena, bez obzira imate li problema s kosom ili ne. Ako želite isprobati i ovu tehniku, odaberite masažer koji ima mogućnost kontrole pritiska, savjetuje McCowan. Dodaje i kako ne bi trebali koristiti neke druge predmete iz kuće za masažu koji će vas možda opustiti ali neće ponuditi dovoljno jak pritisak pa efekt neće biti isti, neće utjecati na poboljšanu cirkulaciju. 

Zašto se ne možete riješiti tih par dlaka s brade i zašto su drugačije od ostalih? Znamo odgovor!

Jednom kada ste nabavili masažer, možete ga koristiti svaki dan. Pritisak neka bude ugodan a vi pomičite masažer kružnim pokretima kako biste pojačali cirkulaciju. Možete koristiti i neke proizvode za njegu, a sigurnije je koristiti ga na suhoj kosi. 
Imajte na umu da može potrajati i do 4 mjeseca prije nego vidite rezultate, ali mnogi kažu da se čekanje isplati. 
Ukratko, slobodno koristite masažere jer mogu pomoći da vam kosa bude jaka, iako nije nešto što morate imati kod kuće, koristan je dio rutine ako želite ulagati u svoju kosu. 

Pravilnom prehranom do zdrave kose

Ako želite da vam kosa raste brže, obratite pažnju na ova tri nutrijenta:

Proteini: Vaša kosa je napravljena od proteina keratina. Keratin, kao i svi proteini, sastoji se od jedinstvene mješavine aminokiselina – prvenstveno cisteina, prolina i glicina. Birajte namirnice poput piletine, nemasnog mesa i ribe, ali i slanutak, leću, zob i grah. Također, možete koristiti i razne dodatke prehrani poput kolagena. 

Stručnjakinja za zdravlje kose otkriva najgore stvari koje kod kuće radite svojoj kosi

B vitamin: B vitamini, kao što su biotin i niacin, mogu potaknuti rast kose. Čini se da biotin posebno pomaže u proizvodnji keratina. Unos biotina možete povećati putem mesa, ribe, jaja, sjemenki, orašastih plodova i određenog povrća (slatki krumpir, brokula i špinat) ili putem dodataka prehrani.

Vitamin D: I vitamin D ima veze sa zdravom kosom. Istraživanja pokazuju da se ljudi koji imaju nisku razinu vitamina D mogu suočiti s ispadanjem kose. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdila uloga ovog vitamina u rastu, ali prilično je očito da nedostatak može utjecati na zdravlje kose. Nekoliko namirnica prirodno sadrži vitamin D, kao što su shiitake i šampinjoni, skuša, losos, ulje jetre bakalara, sardine i jaja. No, suplementi vitamina D su ključni za većinu ljudi. 

Foto: Shutterstock

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo