Muškarcima i ženama su privlačnije žene bez šminke? - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Muškarcima i ženama su privlačnije žene bez šminke?

Jeste li znali da i muškarci i žene smatraju da su privlačnije pripadnice ljepšeg spola upravo one koje nanose najmanje šminke? Ova osvježavajuća informacija objavljena je u časopisu The Quarterly Journal of Experimental Psychology.

U svrhu studije, istraživači su angažirali 44 ženska modela kako bi ih fotografirali. Također su im dali razne kozmetičke proizvode, te ih zamolili da se našminkaju kao da se spremaju za večernji izlazak. Modele su fotografirani prije i poslije nanošenja šminke.

Angažirano je i 44 osoba (22 ženske, 22 muške), te su zamoljeni da slike promatraju koliko god žele te uočavaju postepene promijene na modelima. Nakon što su pregledali fotografije zamoljeni su za komentar koja ima je žena u kojoj fazi bila najljepša. Pitanje je postavljeno ženskom i muškom dijelu promatrača.

Zanimljivo, ženama su se nešto više svidjeli modeli s više šminke na licu, dok su muškarci birali fotografije na kojima žene imaju sasvim malo ili čak nikako šminke. No, velika vijest je ovo – oba spola ljudi angažiranih da promatraju fotografije smatralo je da modeli imaju otprilike 30 posto više šminke od onoga što oni smatraju atraktivnim.

Zaključak bi bio da je manje ipak više i ako se govori o šminkanju. Stoga, ako koristite proizvode za uljepšavanje kako bi zadovoljili druge, a ne sebe, možda biste trebali prije izlaska iz kuće razmisliti o rezultatima ovog istraživanja.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo