Najbolji proljetni sportovi na otvorenom

joga

Svjesni ste kako je krenuo zadnji vlak za početak vježbanja jer se bliži toplo vrijeme i nošenje oskudne odjeće. Što ako jednostavno ne volite vježbati u teretani ili ne možete pronaći motivaciju?

Na svu sreću, možete tijelo dovesti u red ili samo nastaviti s treninzima na otvorenom! S dolaskom toplijih dana otvara vam se niz mogućnosti. Donosimo top pet aktivnosti na otvorenom!

1. Badminton

Iako se često smatra muškim sportom, badminton je idealno rješenje za žene jer učvršćuje mišiće stražnjice i nogu, a ujedno utječe na pravilno držanje. Ako nabijete tempo i igrate agresivnije od uobičajenog rekreativnog dodavanja na plaži, u sat vremena možete izgubiti i do dva kilograma!

Stalno kretanje po terenu, koncentracija, česta saginjanja po lopticu (koja se u badmintonu zove pero jer je napravljena od 16 guščjih pera učvršćenih u plutenu glavu), brzi i iznenadne pokreti, te aktiviranje mišića ruku za udarce će u kratkom roku isklesati vaše tijelo, a dobra vijest je kako se ovaj sport može igrati u dvorani, jednako kao i na otvorenom. U ovom sportu do izražaja dolazi eksplozivna snaga, a rezultat je povećana aerobna izdržljivost.

2. Rolanje

Najveća prednost rolanja je jačanje čitave muskulature tijela, a pogotovo mišića stražnjice, nogu, bedara, leđa i trbuha – najkritičnijih zona ženske ljepote.

Cijelo tijelo je angažirano, što znači da se ono razgibava i jača, a rezultat je dobra kondicija, velika izdržljivost i definirani mišići donjeg dijela tijela. Vrlo brzo možete razviti osjećaj za ravnotežu, a čučnjevi će vam prestati biti mrska fitness zadaća jer ćete ih moći izvoditi kao od šale. Čak i osobe koje imaju problema sa zglobovima i koljenima mogu obuti svoje role i bez brige se prepustiti toplom suncu i svježem zraku jer ova tjelesna aktivnost ne ostavlja traumu na spomenutim zonama.

Ako ste novi rolanju, obavezno se opremite štitnicima jer u 50 posto slučajeva stradaju zglobovi ruku i laktovi pri padovima.

3. Bicikl

Vožnja bicikla je dobar kardio trening koji uključuje multitasking, sagorijeva masnoće, gradi mišiće i najvažnije od svega, ovdje nema stresa s kojim se tijelo susreće kada stopalo pogodi tlo (kao kod trčanja). Žena teška 60 kilograma može sagorjeti i do 473 kalorija u sat vremena pedaliranja umjerenim tempom. Ako prebaci u višu brzinu, primjerice između 23 i 26 km/h, može sagorjeti i do 591 kalorije u sat vremena. Peta brzina, tj. 32 km/h, olakšat će vaše tijelo za čak tisuću kalorija!

Okretanjem pedala utječemo na kvadricepse, mišiće stražnjice, stražnje lože i listove, utječemo na kardiovaskularni sustav i povećavamo tjelesnu formu. Za razliku od trčanja, zglobovi nisu pod stresom, što dovodi do manje ozljeda zbog prenaprezanja.

4. Joga

Joga, što na sanskrtu znači jedinstvo, drevna je tehnika koja u sebi spaja tjelesno vježbanje i vježbe disanja. Naučit ćete disati svjesno i kvalitetno, što je najvažnije sredstvo za transformaciju tijela, uma i emocija. Nakon nekog vremena bit ćete razgibani i u boljoj formi, smireniji, imat ćete više energije i jači imunitet. Proljeće je idealno vrijeme za vježbanje joge na otvorenom, a na raspolaganju su vam mnoge radionice.

Ova drevna istočnjačka vještina pospješuje varijabilnost srčanog ritma (HRV) što je sigurni znak srca koje puca od zdravlja, a određene joga poze (ratnik i drvo) mogu ublažiti simptome astme i olakšati život oboljelim osobama. Ako vas muči nesanica, vježbajte asane dijete i golub koje djeluju kao idealno sredstvo za uspavljivanje.

5. Trčanje

Popis dobrobiti trčanja je toliko dugačak da bismo mogli potrošiti cijeli dan raspravljajući o njima. Nedavno je istraživanje potvrdilo kako su fizički najaktivniji trkači smanjili rizik od oboljenja za 24 posto, odnosno žene za 30 posto. Trkači su manje skloni srčanim bolestima, moždanom udaru, dijabetesu, a trčanje snižava i krvni tlak, te povećava imunitet. Pozitivno utječe i na slabljenje vida koje nastaje uslijed starenja.

Osobe koje redovito trče mogu potvrditi blagodati ove aktivnosti i što se tiče svakodnevnog stresa. Napetost u vratu, leđima i ramenima nestaje, a poboljšano je pamćenje i razmišljanje. Trčanje preporučuju i stručnjaci za liječenje kliničke depresije, alkoholizma i ovisnosti o drogama. Sve što vam doista treba za ovu aktivnost su dobre tenisice i, za žene, dobar sportski grudnjak.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!