Ljepota

Ljepota

Namirnice protiv starenja kože lica

Zima i vjetar štete našoj koži i vjerojatno koristite zaštitu u obliku kreme, rukavica i šalova. No, jeste li znali da određene namirnice također štite vašu kožu od štetnih vanjskih utjecaja?

Donosimo vam popis namirnica koje će čuvati vašu kožu i štiti je od zime, vjetra i sunca.

1. Jagode

Samo jedna šalica jagoda opskrbljuje vas sa 150 posto preporučene dnevne doze vitamina C. On će vam pomoći pri sprječavanju nastanka bora i održavanju kože vlažnom. Ovo je savjet istraživanja američkog časopisa “Clinical Nutrition” iz 2007. godine.

2. Rajčica

Ako ste mislili da je rajčica samo povrće koje konzumiramo u toplijem dijelu godine, onda ste se prevarili. Rajčica može djelovati i lijepo na vašu kožu – zatvarajući pore, a pritom i hladi vaše lice. Rajčica sadrži velike količine vitaminima A i C, a poznato je da može čistiti akne i posvijetliti tamne mrlje na koži. Antioksidanti se u rajčici nalaze u velikim količinama, a pogoduju masnoj koži, smanjujući proizvodnju i lučenje masti, zatvaraju pore i bore se protiv bora!

3. Tofu i soja

Uvrstite li tofu i soju u prehranu možete nadoknaditi šest posto kolagena za šest mjeseci. Zvuči odlično, zar ne? Soja sadržava fitoestrogen koji ima učinak kao i hormon estrogen i potiče proizvodnju kolagena te pomaže pri održavanju mladolikog izgleda.

4. Tuna

Tuna, i ostale namirnice bogate Omega3 masnim kiselinama poput lososa i sardina, vašu će kožu učiniti ljepšom i zdravijom, te vas zaštititi od nastanka raka kože.

5. Kava

Samo jedna šalica kave na dan smanjuje šanse od nastanka raka kože. Studija koja je pratila 93.000 ljudi, objavljena u “European Journal of Cancer Prevention” zaključuje da oni koji su pili jednu šalicu kave dnevno imaju čak 10 posto veće šanse da neće oboljeti od raka kože.

Rezultati najnovijih istraživanja, provedenih u Australiji, Indoneziji i Švedskoj, pokazuju da najmanje bora imaju ljudi koji su tijekom života pretežno jeli voće, zeleno povrće, jaja, ribu, mahunarke i maslinovo ulje.

A. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo