Napravite manikuru bez greške u vlastitom domu - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Napravite manikuru bez greške u vlastitom domu

Foto: Shutterstock

Do lijepih noktiju je najlakše doći ako se prepustimo u sigurne ruke kozmetičara, ali ponekad ih zbog nedostatka vremena moramo uljepšati sami.

Lijep i njegovan izgled noktiju može vrlo pozitivno djelovati na samopouzdanje jer ruke su jedna od prvih stvari koju ljudi primijete na nama. Naučite kako ih urediti uz ove savjete koje je za vas pripremila Zvjezdana Sirovica, kozmetičarka u Salonu i MediaSpa Bellona. 

Kako pravilno napraviti manikuru

Za kućnu manikuru potrebno je osigurati odstranjivač laka za nokte i vatu, grickalicu/rašpicu za nokte, štapić za potiskivanje kožice oko noktiju, posudicu s toplom vodom i malo sapuna, 3 vrste laka za nokte (bazni lak, lak i gornji premaz), posuda s hladnom vodom te krema za ruke

Kako pravilno odstraniti kožicu oko noktiju?

Kožica oko nokta služi kao barijera i zaštita nokta. Ukoliko želite da vam nokti izgledaju ljepše kožicu ne treba rezati kako bi se izbjegle eventualne infekcije, već ju lagano gurati proizvodima namijenjenim za to. Kožicu je bitno mazati kremom (uljem) svakodnevno kako bi se spriječilo stvaranje zanoktica.

Kako odabrati rašpicu?

Rašpica ne bi smjela biti metalna jer je pregruba i može oštetiti nokte. Zato je bolje koristiti nježnu kartonsku rašpicu i obavezno rašpati u jednom smjeru kako ne bi oštetili nokte. Staklene/kristalne rašpice su najnježnije i samim time najkvalitetnije rašpice koje postoje. Laserski su rezane i ne uzrokuju mikro oštećenja na noktima čak i ako rašpate u oba smjera.

Smiju li se nokti polirati?

Poliranjem se ravnaju sve neravnine na noktu, skida se žutilo nokta, podižu se prirodna ulja koja nokat sadrži pa on postaje zdraviji. Ne smije se pretjerati sa poliranjem kako nokti ne bi postali lomljivi. Idealno bi bilo nokte polirati jednom u 14 dana.

Uništava li često lakiranje nokte?

Prečesto skidanje i stavljanje laka može oštetiti nokte i zato bi ih se trabalo lakirati svakih 7 dana kako se ne bi oštetili. Ukoliko primijetite oštećenja, odmorite ih od laka, njeguje uljima i koristite sredstva za obnavljanje i jačanje noktiju koja možete kupiti u svakoj boljoj Ljekarni ili nabaviti u ovlaštenim kozmetičkim salonima.

Sredstva za skidanje laka uglavnom sadrže aceton koji oštećuje nokte i zato bi trebalo koristiti kvalitetnije skidače s uljem i vitaminima. U njima nema acetona.

Foto: Shutterstock

Izvor: Moje zdravlje

Izaberite lak za nokte koji vam potpuno odgovara

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo