Ljepota

Ljepota

Navike zbog kojih imamo bore

Ako želite usporiti nastajanje bora i koži osigurati potrebne nutrijente kako bi se ona oduprjela starenju, valja uložiti malo truda i analizirati stil života koji vodite.

Bore su dio starenja, to je jedina istina na koju možemo računati. Protiv njih nema čarobnog štapića kojime one zauvijek i potpuno nestaju, no na njihovi pojavu ipak možemo utjecati. Kako? Određenim zdravim navikama!

Potrebno je osvijestiti svoje ponašanje kako biste shvatili na koji im način “pomažete”. Jedno je genetika, a drugo je naš stil života.

Pušenje

Jedan od gorih neprijatelja zdravlja, po svakom pitanju, cigareta, predstavlja najčešći uzrok bora. Pušači su skloniji podočnjacima i razvijanju bora oko donje usne ranije nego što je slučaj s nepušačima, tvrde istraživači Sveučilišne bolnice Clevelanda koji su do ovog zaključka stigli proučavajući identične blizance.

“Zbog pušenja izgledate staro. I to je to”, kratko i jasno je dr. Elizabeth Tanzi, dermatologinjai Medicinskog centra Sveučilišta George Washington koja je komentirala studiju. Dodala je: “Osim raka pluća, srčanog i moždanog udara, još jedan dobar razlog za prestanak pušenja jest da zbog njega zaista izgledate starije“.

Potvrđeno na jednojajčanim blizancima: cigarete nas postaraju!

Hrana

Ako želite usporiti nastajanje bora i koži osigurati potrebne nutrijente kako bi se ona oduprjela starenju, valja uložiti malo truda i analizirati prehranu. Konzumacija puno šećera i visokoglikemijske hrane ostavlja trag na težini, ali i čini nas starijima. “Molekule šećera se vežu za proteine u koži, uključujući kolagen [koji osigurava elastičnost kože], a oni su tvrđi i malformirani. Rezultat je gubitak elastičnosti lica, ali i podbuhlost i sitne bore”, objasnila je Roshini Rajapaksa, gastroenterologinja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u New Yorku.

Birajte namirnice bogate vitaminima i mineralima: pogotovo vitaminima A, C i E.

Alkoholna pića

Uz nezdravu hranu, gotovo ruku pod ruku, ide i alkohol! On dehidrira kožu, a to znači da ona više ne izgleda svježe i odmoreno. Jednako tako, alkohol loše utječe na razinu vitamina A – bitnog antioksidansa za kožu, ključnog za regeneraciju stanica, ali i stvaranje kolagena.

Žvaka

Ako svoje živce mirite žvakanjem žvake, znajte kako ova navika može ostaviti trag oko donje usne.

Šminka

Sama po sebi, šminka nije problem, ali nepravilna njega lica jest! Kada ne skidate šminku prije odlaska u krevet, dozvoljavate nakupljanje nečistoća, prljavštine i šminke u porama. Sve ovo razgrađuje kolagen i elastin u koži, a rezultat je također koža koja se lako može osuti prištićima.

Svakodnevno čistite lice tonikom, a završite hidratantnom kremom. Noćna krema radi dok vi spavate

Šminkanje

Na sličnom tragu je i sam postupak šminkanja. Koliko puta ste zategnuli kožu oko kapka kako biste savršeno nanijeli olovku za oči ili sjenilo? Takvom navikom doslovce zovete bore!

Krema za sunčanje

Svibanj je posvećen podizanju svijesti o melanomu, zloćudnom raku kože, stoga se može puno govora čuti o korištenju kreme sa zaštitnim faktorom. Ona će vas zaštititi od štetnih utjecaja sunčevih zraka! “Nosite kremu sa zaštitnim faktorom – svakog dana, bez obzira pada li kiša ili sija sunce. Odaberite SPF 30 i kremu s cink-oksidom ili titanij-dioksidom”, savjetuje Debra Jaliman, poznata njujorška dermatologinja i autorica knjige “Skin Rules”.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo