Kada se radi o zdravlju, ljepoti i mladosti danas su mnogi spremni izdvojiti dobar dio svog budžeta za čarobne formule zapakirane u skupe dodatke prehrani ili kreme. Dokazano je da kolagen pruža brojne dobrobiti, ali i da se na njegovu proizvodnju u tijelu može utjecati i prirodnim putem.
Kolagen je najzastupljeniji protein u tijelu i stoga je važan za održavanje funkcija vašeg tijela. Registrirani dijetetičar i nutricionist Tony Castillo objašnjava da je najbolji način razmišljanja o kolagenu “kao o ljepilu koje drži stvari zajedno”. To je glavni građevni blok tetiva, ligamenata, kostiju, mišića i kože. Također, tijelu pomaže i da se obnovi nakon ozljeda, posebno na mjestima kao što su tetive, ligamenti i mišići.
Dobrobiti kolagena
Jača kosti Kosti su pune kolagena, ali kako starimo, protein počinje propadati. To može dovesti do smanjenja čvrstoće i gustoće kostiju. Unošenjem kolagena u svoju prehranu, možete utjecati na određeni gubitak koštane mase i smanjiti rizik od problema povezanih s kostima, uključujući osteoporozu i prijelome.
Smanjuje bolove u zglobovima Kolagen radi zajedno s hrskavicom kako bi naši zglobovi pravilno funkcionirali. Tijekom godina, kako se troši, može dovesti do ukočenosti i bolova u zglobovima i izložiti nas većem riziku od osteoartritisa. Dobra vijest je da je utvrđeno da uzimanje kolagena smanjuje bolove u zglobovima kod fizički aktivnih ljudi. Također može poslužiti kao pomoć protiv bolova za osobe s postojećim problemima sa zglobovima.
Poboljšava kožu Naša koža također sadrži kolagen koji joj daje elastičnost i hidrataciju dok smo mladi. Ali kako starimo, naša koža postaje opuštenija i naborana zbog smanjenja razine kolagena. Studije su pokazale da dodavanje više kolagena prehrani može povećati čvrstoću i hidrataciju kože, vidljivo smanjujući učinke starenja.
Utječe na zdravlje kose Kolagen se stvara s nekim od istih aminokiselina koje se koriste za izgradnju keratina, proteina koji čini našu kosu. Neka istraživanja ukazuju na to da konzumiranje više kolagena može pomoći zdravlju naše kose jer utječe na rast, stanjivanje i sijedenja.
Jača mišićnu masu Mišićno tkivo se sastoji od čak 10% kolagena. Kada se kolagen u našem tijelu počne razgrađivati, mogli bismo izgubiti mišićnu masu i potencijalno razviti stanje koje se zove sarkopenija (gubitak mišića povezan sa starenjem). Na sreću, studije su pokazale da dodaci kolagena, zajedno s povećanim unosom proteina i rutinskim vježbama otpora, mogu pomoći osobama sa sarkopenijom u izgradnji snage leđnih mišića.
Kako prirodno utjecati na bolju proizvodnju kolagena?
Najučinkovitiji način je uravnotežena prehrana. Kada vaše tijelo proizvodi kolagen, ono koristi aminokiseline, vitamin C, cink i bakar.
Da biste dobili potrebne aminokiseline (Castillo posebno navodi prolin i glicin) možete jesti jaja, juhu od kostiju, grah i meso.
Za vitamin C birajte citrusno voće, bobičasto voće i papriku.
Za cink i bakar jedite meso, školjke, orašaste plodove, cjelovite žitarice i grah.
No kada biste morali odabrati samo jedno jelo za povećanje razine kolagena, to bi definitivno trebala biti juha od kostiju. Kada pirjate goveđe, pileće ili riblje kosti u vodi, kolagen i drugi minerali prodiru u vodu, stvarajući ukusnu tekućinu bogatu hranjivim tvarima.
H. A.