Nemojte dijeliti svoju šminku!

sminka, make-up, sminkanje

Koliko ste puta čuli upozorenje prema kojem ne smijete dijeliti šminku s drugima? I mislili ste: "Pa to je moja najbolja prijateljica, zašto ne bih smjela?".

Ili ste prespavali kod prijateljice, a ne želite se ujutro suočiti sa svijetom bez sloja pudera, maskare i ruža za usne? Ovo bi mogao biti jedan od težih beauty prekršaja, tvrde stručnjaci.

Ne samo da se možete zaraziti ako dijelite svoje omiljene make-up proizvode s prijateljicama, nego je rizik još veći, a lepeza bolesti još šira ako isprobavate testere u drogerijama i sličnim trgovinama – na ovaj način dijelite kozmetičke preparate zajedno sa stotinama ili tisućama drugih osoba o kojima ništa ne znate!

"Ako žena ima porezotinu na usnici ili posudi ruž od nekog tko ima herpes, i ona će isto tako dobiti herpes. Također možete prenijeti konjuktivitis i razne druge bolesti ako dijelite šminku", upozorio je popularni američki dermatolog Zein Obagi, a prenosi LA Times.

O ovome biste trebali dva puta razmisliti ako ste se prijavili za makeover ili gorite od želje za isprobavanjem nove vrste ruža.

Stručnjaci Medicinskog fakulteta Jefferson u Philadelphiji proveli su dvogodišnje istraživanje testera šminke i aplikatora u robnim kućama, drogerijama i specijaliziranim trgovinama i ustanovili prilično razočaravajuće i alarmantne rezultate – pronašli su Escherichiju coli, stafilokoke i streptokoke!

"Kad god vidite Escherichiju coli, trebali biste pomisliti `E. coli = izmet`. To znači da je netko bio na zahodu, nije oprao ruke i onda gurnuo svoje prste u tu hidratantnu kremu", slikovita je bila doktorica Elizabeth Brooks, profesorica biologije koja je provela studiju. Nadodala je kako su testeri šminke bili 100 posto zaraženi subotom – dan kada najviše kupaca hara gradom u potrazi za šopingom.

Ako želite kupiti novi proizvod i prvo ga isprobati, a ne izložiti se riziku zaraze, pitajte prodavačicu za novi tester ili jednokratnu dozu testera koje mnoge trgovine drže podalje štanda na kojem su proizvodi izloženi. Brisanje glavice ruža maramicom nije dovoljno kako bi se uklonili svi virusi i sve bakterije, stoga zatražite mini primjerak uzorka ako je moguće.

Isto postupite s maskarom i kremama – nipošto nemojte svoje prste zavući u malenu posudu, bez obzira koliko vas zanimala tekstura i učinak kreme!

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!