Ljepota

Ljepota

Nisu samo geni u pitanju, neke vaše navike su odgovorne za proširene pore

Proširene pore su problem koji muči puno žena, a na sreću postoje stvari koje možete napraviti kako biste spriječili njihovu pojavu.

Dermatolozi se slažu da pojedinci mogu okriviti gene za proširene pore, zbog kojih se možda ne volite fotografirati ili stajati u blizini nekoga. Osim gena, postoje i druge stvari koje ih mogu uzrokovati, a neke svakodnevne navike mogu biti uzrok ove pojave a da toga niste niti svjesni.

Ako želite znati što sve može uzrokovati proširene pore, nastavite čitati jer si tako možete pomoći.

Ne koristite odgovarajuće sredstvo za čišćenje lica

Ako imate masniju kožu, korištenjem ulja za njegu kože one mogu izgledati još veće nego što uistinu jesu. Ne moramo niti spominjati kako su proširene pore noćna mora svih žena koje žele da im lice izgleda što ljepše. Ako ste od onih kojima žlijezde lojnice malo više rade, ne morate biti zabrinuti da ćete cijeli život imati proširene pore, važno je samo dobro se informirati o tome kakvo sredstvo za čišćenje treba koristiti za jako masnu kožu. Ne činite uobičajenu grešku tako da ćete čistiti lice stalno jer će ta navika samo utjecati na proširenje pora, a vama je cilj riješiti se što više masnoće s lica.

Stručnjaci savjetuju kako njegovati kosu u jesen, odabrati trendi boju i frizuru

Jedete krivu hranu

Osim prethodnog savjeta, jako je važno da pazite što svakodnevno stavljate u usta. Stručnjaci za njegu kože se slažu da je prehrana veliki dio brige o izgledu kože pa ako jedete puno šećera i ugljikohidrata koža će vam biti puno sjajnija zbog toga što može doći do disbalansa u hormonskoj slici. Isti rezultat možete očekivati ako jako volite jesti procesuirane namirnice. Kako biste uživali u ljepoti kože i smanjili mogućnost prevelikog sjaja kože, prestanite jesti nezdrave namirnice i zamijenite ih voćem i povrćem u svakom obroku.

Vrlo rijetko radite piling kože

Jedan od uobičajenih problema osoba koje imaju masnu kožu su i začepljene pore ili miteseri. Ono što je dobro znati jest da miteseri neće utjecati na proširenje pora ali će sigurno one izgledati puno veće ako se ne očiste.
Kako biste uklonili mitesere i spriječili njihov nastanak, dobra je ideja da redovito radite piling kože kako bi spriječili da se pore začepe. Pokušajte to raditi barem jednom tjedno blagim sredstvima.

Koje su bolesti vlasišta češće kod žena, a koje kod muškaraca? Liječite na vrijeme

Hranite kožu svakodnevno

Samo zato što imate masnu kožu, ne znači da možete preskakati kremu koja će kožu nahraniti. Prema stručnjacima, sama voda će kožu isušiti i nije dovoljna za njegu. Suha koža nije nešto što se ne događa osobama koje imaju masnu kožu. Kada kupujete kremu, pripazite da je namijenjena masnoj koži kako vam lice nakon korištenja ne bi izgledalo još sjajnije.

Previše ste vremena na suncu

Vitamin D čuva kosti, podiže raspoloženje i štiti zdravlje, pa je dobra ideja lice okrenuti prema suncu kad god za to imate prilike. Ipak, loša je ideja izlagati se suncu kada je ono najjače jer lako može uništiti vašu kožu te uzrokovati proširenje pora.
Ne moramo posebno napominjati koliko je važno nanositi kremu sa zaštitnim faktorom kad god ste na suncu, a nanosite je 20 minuta prije nego izađete van.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo