Ljepota

Ljepota

Ojačajte svoje krhke i lomljive nokte

Voditi brigu o noktima za većinu znači poduzeti nešto u trenutku kada su oni već postali lomljivi i krhki. Zbog čega dolazi do ovih problema i kako ih spriječiti?

Jedan od glavnih uzročnika suhih i krhkih noktiju je nedostatak vlage. Do gubitka vlage u noktima može doći zbog niskog postotka vlage u zraku, boravka u klimatiziranim prostorima te kontakt s proizvoda koji ih isušuju. Prilikom pranja posuđa ili čišćenja kuće, na rukama uvijek imajte zaštitne rukavice kako biste spriječili kontakt nokta i kemikalije.

Prije spavanja na ruke nanesite kremu koja će nokte hraniti, a ako ste već primijetili da vam nokti slabe, važno je nanijeti lak posebno namijenjen za njegu slabih noktiju.

Preporučuje se i redovno nanošenje biljnih ulja poput bademovog, maslinovog i kokosovog koji su odlična pomoć za jačanje slabih i mekih noktiju. Nemojte pretjerivati s lakom za nokte – dovoljno ih je premazati tek svaka dva tjedna.

Nokti najčešće postaju krhki uslijed nedostataka nutrijenata važnih za zdravlje kože, kose i noktiju, nedovoljnog unosa vode i i česte upotrebe laka za nokte. Želite li zdrave nokte, u prehranu unesite velike količine vode, voća i povrća. Od namirnica se preporučuju orašasti plodovi, mrkva i sok od mrkve te ostale namirnice pune potrebnih minerala i vitamina.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo