Oprez, i lak lomi nokte! - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Oprez, i lak lomi nokte!

Zdravi nokti su pakazatelj zdravog organizma. Stoga, ako primjetite neke promjene reagirajte na vrijeme!

Oštećena kutikula

Kutikula je tanka kožica između nokta i korijena, u obliku polumjeseca, koja štiti od raznih vrsta infekcija. Ako je oštećena ili se ljušti, može utjecati na zdravlje cijelog nokta jer tada bakterije mogu nesmetano prodirati u korijen nokta i potkožno tkivo. Formula za zdrave kutikule, a samim time i zdrave nokte je redovita njega.

nokti        Zabranjeno je rezati kožicu oko noktiju!

To znači da kožicu nikako ne smijete rezati, već ju samo lagano, s tupim krajem škarica gurajte prema natrag (bazi nokta) i mažite ih vlažnim kramama. Isto tako, kreme s voćnim kiselinama pomažu da se mrtva koža bolje ljušti s kutikula i samim time sprječava ljuštenje mrtve kožice.

Crvene točkice oko kutikule

Niska crvenih točkica oko kutikule često ukazuje na alergijsku reakciju. Znaju ju uzrokovati lakovi za nokte koji sadrže formaldehide.
U tom slučaju upotrebljavajte lak za nokte koji ne sadrži formaldehid.

Bijele točkice ispod nokta

Glatke, bijele točkice znak su da je došlo do djelomičnog odvajana nokta od njegove podloge. Oniholiza je obično uzrokovana raznim traumama noktiju (udarci i sl.) Jaki sapuni i druge kućne kemikalije za čišćenje mogu imati sličan učinak. Kako nokat raste, tako će se on spojiti s podlogom, a u međuvremenu je potrebno spriječiti daljnje odvajanje rezanjem nokta i održavanjem čistoće.

noktiBudući da se na takvim mjestima često znaju naseliti bakterije, bilo bi dobro namazati nokat antibakterijskom kremom.

Mekani nokti koji se ljušte

Nažalost, teorije da vitamini i minerali te razni drugi tretmani očvršćuju nokte nisu baš točne. Malo se toga može promijeniti u genetskoj strukturi noktiju, ali se stanje ipak može držati pod kontrolom. Nokti koji su inače skloni ljuštenju, jače se ljušte ako su suhi. Zato ih nemojte pretjerano i nepotrebno isušivati. Naprimjer, izbjegavajte lakove za nokte koji se brzo suše jer sadrže aceton, koji dodatno isušuje nokte. Nokte pažljivo oblikujte jer nejedanko rezanje ponekad uzrokuje njihovo ljuštenje.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo