Ljepota

Ljepota

Otkrivamo 5 zdravstvenih prednosti limete!

Limeta je slatka rođakinja limuna. Karakteriziraju ju prepoznatljivi okus koji podsjeća na Karibe. Predstavljamo vam pet zdravstvenih prednosti ove iznimno zdrave voćke.

1. Limeta godi ženskom zdravlju!

Ovaj citrusni dragulj sadrži kalcij i folnu kiselinu, dvije hranjive tvari iznimno važne za dame u post-menopauzi, ali i žene fertilne dobi. Jedna svježa limeta sadrži 22 mg kalcija i više od pet mikrograma folne kiseline. Nije loše za jednu malenu voćku!

k2. Korica limete pomaže u borbi protiv starenja kože!

Korica ove zelene voćke sadrži sastojak koji koči proizvodnju melanina. Ovaj pigment koji daje boju koži se može, s godinama i izlaganjem UV zrakama, nagomilati i deponirati kao tamna mjesta na vašoj koži. Kako biste izbjegli hiperpigmentaciju, na kožu nanesite masku s komadićima kore limete.

3. Limeta ima antikancerogena svojstva

Ljekoviti spojevi u limeti sprječavaju rak debelog crijeva, želuca i krvi. Iako točan mehanizam nije poznat, znanstvenici su primijetili da antioksidansi iz limete uništava stanice karcinoma. Limunada od limete se za zadržava duže u krvotoku jer sadrži više slobodnih radikala od zelenog čaja ili tamne čokolade.

4. Limetin sok može spriječiti nastanak bubrežnih kamenaca

Bez obzira hoćete koristiti svježu ili limetu iz koncentrata, sok pripremljen od ove voćke sadrži više limunske kiseline od naranče ili grejpa. Limunska kiselina je prirodni sastojak koji sprječava stvaranje bubrežnih kamenaca sastavljenih od kristaliziranog kalcija. Kako bi vaš organizma iskoristio sve pogodnosti limete, iscijedite svježi sok pa ga pomiješajte s vodom.

5. Limetom snizite kolesterol

Istraživanja su pokazala da flavonoid hesperidin otkriveni u limeti može sniziti kolesterol i trigliceride kod osoba koje konzumiraju namirnice bogate kolesterolom.

Isprobajte kolač s limetom!

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo