Ovaj vitamin iznimno je važan za ljepotu! Unosite li ga dovoljno? - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Ovaj vitamin iznimno je važan za ljepotu! Unosite li ga dovoljno?

Shutterstock

Vitamin C je obožavan od strane svih stručnjaka koji se bave ljepotom ali i korisnika… Zašto je toliko važan za ljepotu?

Askorbinska kiselina u vitaminu C snažan je antioksidans što znači da štiti stanice od slobodnih radikala, otpadnih produkata metabolizma koji, ako se prekomjerno nakupljaju u tijelu, mogu izazvati brže starenje stanica i nastanak različitih bolesti, uključujući i rak. 

Vitamin C je diljem svijeta poznat zbog svojih antioksidativnih vrijednosti koji štite zdravlje organizma ali i ljepotu kože – potiče proizvodnju kolagena i oporavak kože nakon izlaganja suncu.”, pojašnjava dr. Dennis Gross, dermatolog iz New Yorka. Uz spomenuto, jača sjaja kože te izjednačava ton  pa se s razlogom smatra herojem kad aj eu pitanju ljepota. 

Kako koristiti vitamin C za ljepotu? 

Kako bi koža bila zaštićena od negativnog utjecaja vanjskih faktora i UV zraka, uključite ga u jutarnju rutinu njege. Možete ga koristiti i navečer jer neka istraživanja tvrde da slobodni radikali na našu kožu djeluju i noću. Ako koristite druge kiseline za njegu kože, ne nanostite odmah preparate s Vitaminom C kako biste izbjegli crvenilo kože. 

Muče vas akne i ožiljci? Vjerovali ili ne ovaj pripravak od krumpira će pomoći

Ako želite vitamin C u  organizam unositi putem hrane, što je najbolja opcija, pronaći ga možete u naranči, limunu, mandarini, grejpu no njime obiluje i bobičasto voće, osobito crni ribiz, borovnica, malina, jagoda. Također i šipak, i trešnja, te niz egzotičnih plodova: kivi, papaja, ananas, mango… 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo