Ljepota

Ljepota

Perete li kosu na ispravan način?

Prava tehnika pranja kose može učiniti puno za njezino zdravlje i izgled, no ako i vi radite uobičajene greške, uništavate kosu a da to niti ne znate. U nastavku teksta upoznajemo vas s pravilima pranja kose!

1. Za početak – isperite kosu

Baš poput veša, i kosa treba biti potpuno mokra prije nego na nju stavimo šampon. Topla voda će pomoći pri uklanjanju masti s tjemena i otvoriti pore da se hranjiva ulja regeneratora mogu upijati.

2. Duga kosa zahtjeva regenerator prije pranja

Ako imate kosu čija dužina prelazti rame, zaštite vrhove tako što ćete nanijeti malu količinu regeneratora i ostaviti da djeluje par minuta. Tek tad kreće šamponirane.

3. Šamponiranje

Šampon trebate nanijeti samo na tjeme. Zašto? Zato što je kosa tu najmasnija, a i najotpornija. Naime, vrhovi kose su često suhi i ispucali pa grubo pranje nanosi više štete nego koristi. Ne koristite više šampona nego je potrebno, ali ako vam je kosa duža u gusta onda vam je ipak potrebno nešto više šampona.

4. Perite nježno

Grubo pranje može vašu kosu uništiti zauvijek, ostavljajući je raspucali i “divlju“. Pokušajte prati kosu nježno kao što perete vrijedan odjevni predmet ili kristalnu čašu – vrlo oprezno!

5. Jedno pranje je dovoljno

Usprkos tome što piše na vašoj bočici šampona, nema potrebe za duplim pranjem. Jednom je sasvim dovoljno. Naravno, ako vam je kosa jako prljava ili se šampon nije dovoljno pjenio, slobodno ju operite još jedan put!

6. Regenerator

Nakon što ste dobro isprali kosu, nanesite dovoljnu količinu regeneratora ali samo od sredine kose prema vrhovima. Što duže regenerator stoji na kosi to će učinak biti bolji, zato ga isperite nakon tuširanja.

7. Zadnje ispiranje neka bude hladnom vodom

Hladna voda će zatvoriti epidermu, stvarajući nešto poput opne na vlasi koja reflektira svjetlost pa će vam se kosa jače sjajiti .

Koristite šampon i regenerator koji je napravljen baš za vaš tip kose. Koliko često perete kosu ovisi isključivo o tome kakvu kosu imate. Normalna ili suha kosa zahtjeva pranje dva do tri puta tjedno.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo