Probudite se odmorni - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Probudite se odmorni

Iako bi se ujutro trebali probuditi svježi, naspavani, revitalizirani i lijepi, najčešće se dogodi sasvim suprotno.

Ovisno o kvaliteti vašeg sna, vaš će izgled trpjeti ili ćete blistati. Osigurajte si pravi “beauty sleep”.

Meditirajte

Često nam je teško zaspati ako u glavi vrtimo situacije i događaje koji su se odigrali taj dan, planiramo sutrašnji raspored i smišljamo što ćemo obući ili jesti… Sve to produljuje vrijeme koje nam je potrebno kako bismo zaspali, a može čak i dovesti do toga da se ne možete uopće opustiti zbog briga ili misli. Prije spavanja nemojte provjeriti e-mail, Facebook i Twitter, nego se opustite. Dišite duboko, opustite sve mišiće i meditirajte nekoliko minuta. Lakše ćete utonuti u san i nećete probdjeti pola noći.

Izbjegavajte određena pića

Već i vrapci na grani znaju kako par sati prije spavanja ne biste trebali piti gazirana pića i kavu jer sadrže kofein koji vas može držati budnima. Jednako tako probajte ne jesti čokoladu koja sadrži puno šećera.

Crno vino također se nalazi na popisu hrane i pića koja biste trebali izbjegavati kasno navečer. Tamno je vino prilično teško, a kombinacija hrane i vina može dodatno otežati vašu probavu.

Spavajte na leđima

Američka akademija dermatologije upozorava kako redovito spavanje u određenom položaju može uzrokovati bore “spavalice” – one se urežu u površinu kože i ostaju prisutne na vašem licu čak i nakon što ustanete. Najopasniji položaj spavanja jest na trbuhu jer tako stvarate naglašene crte na čelu koje su vrlo vidljive. Ako volite spavati na boku, tada ćete imati više bora na obrazu i bradi pa samim time izgledati kao Al Pacino u filmu “Lice s ožiljkom”.

Rješenje za brisanje bora je jednostavno, ako ga se možete pridržavati – spavajte na leđima!

Bez svjetla

Ako se budite pospani i neodmoreni, možda patite zbog loše kvalitete sna. Po noći naš organizam stvara seratonin, hormon sreće, i melatonin, hormon sna, no ako se probudite i upalite svjetlo, stvaranje ovog hormona pinealne žlijezde prestat će. Melatonin pomaže u regulaciji spavanja i drugih tjelesnih procesa. Stoga, sljedeći put kada se po noći budite kako biste išli na WC, zaboravite na svjetlo.

Znajte kada treba stati

Trebali biste prestati s konzumacijom vode barem dva sata prije počinka kako biste smanjili svoje izglede za noćne posjete zahodu. Neka je posljednja stvar koju radite prije odlaska u krevet – odlazak na WC.

Potpuno oprema

Osim pidžame ili spavaćice, u krevet biste u hladnijim mjesecima trebali ići s čarapama na nogama. Iako ova navika nije nimalo seksi, ona je zdrava. Zbog toga što stopala imaju najlošiju cirkulaciju, ona se prije ohlade od ostatka tijela, što nas može u potpunosti probuditi. Ako se tijekom noći budite i imate isprekidan san, posljedice ćete vidjeti ujutro na svom licu.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo